CAO-onderhandelingen

Cabinepersoneel Cityhopper vindt loonbod KLM te laag

11 december 2020 18:45
Een stewardess van KLM op Schiphol, begin juli 2020. Beeld © ANP

KLM en vakbond VNC worden het maar niet eens over de loonsverhoging voor cabinepersoneel dat met Cityhoppers vliegt. KLM gaat voor een structurele loonsverhoging van 2,5 procent met terugwerkende kracht vanaf augustus 2020, de vakbond vindt dit niet genoeg. "De VNC houdt een bittere nasmaak over aan het loonvoorstel", aldus de vakbond.

De twee partijen zijn al sinds het einde van 2019 in gesprek over de cao voor het cabinepersoneel van de Cityhoppers. Deze cao liep in juni 2019 af.

Onderhandelingen gestaakt

KLM Cityhopper is een dochteronderneming van KLM. In maart 2020 werden de onderhandelingen vanwege de coronacrisis stilgelegd en eind 2020 zijn de gesprekken hervat.

KLM Cityhopper kwam toen volgens de VNC eerst met het voorstel voor 2,5 procent loonsverhoging vanaf augustus 2021. Dat geld zou komen via een maandelijkse toeslag die werd afgetopt tot een modaal inkomen van 36.500 euro met een looptijd tot 31 december 2022.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn naast KLM de grootverbruikers van de NOW-2 salarissteun

De vakbond wees dit plan direct naar de prullenbak, maar is ook niet blij met het nieuwe bod van KLM (loonsverhoging per augustus 2020) wat ook meteen het eindbod zou zijn. Het cabinepersoneel dat onder moederbedrijf KLM valt (dus niet onder de dochter) heeft in september 2019 al een structurele loonsverhoging van 2 procent gekregen, stelt vakbond VNC. 

Volgens de luchtvaartmaatschappij zijn het echter andere tijden. Zo'n bod zou nu niet te verantwoorden zijn naar de overheid, vanwege de staatssteun die KLM krijgt wegens de coronacrisis.

NOW-steun

KLM Cityhopper vroeg zowel voor de NOW 1 (2,7 miljoen euro) en NOW 2 (bijna 2,9 miljoen euro) om hulp bij de overheid. 

VNC geeft nog een toelichting aan haar leden over het loonvoorstel. Het is onduidelijk of de vakbond een negatief advies gaat geven voor een eventuele stemronde.

De vakbond wil op dit moment geen reactie aan RTL Z geven. "Tijdens de onderhandelingen is het niet handig om met de media te spreken." Ook KLM kon geen inhoudelijke reactie op de onderhandelingen geven.

Cityhoppers zijn kleinere vliegtuigen die binnen Europa worden ingezet en waar ongeveer honderd passagiers in passen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slechts 503 KLM'ers willen vrijwillig weg bij noodlijdende maatschappij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van