Verdubbeling introductieprijs

Spectaculair beursdebuut Airbnb, koers explodeert bij opening

10 december 2020 19:52 Aangepast: 10 december 2020 20:49
Brian Chesky, oprichter en topman van Airbnb. Beeld © ANP

Huizenverhuursite Airbnb heeft een spectaculaire start gemaakt op de beurs. Het aandeel, dat bij de beursgang werd verkocht voor 68 dollar, verdubbelde op het moment van de werkelijke notering ruimschoots in waarde. Met een openingskoers van 146 dollar wordt het bedrijf gewaardeerd op ruim 100 miljard dollar.

Airbnb liet vanochtend weten dat de introductieprijs van het aandeel bij de beursgang 68 dollar bedroeg. Dat betekent dat de huizenverhuursite, die in het kader van de beursgang 50 miljoen aandelen verkoopt, daarmee 3,4 miljard dollar ophaalt.

Aandelenverkoop

Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de banken die de beursgang begeleiden, in de eerste dagen na de introductie nog eens 5 miljoen aandelen extra verkopen. Ten slotte verkochten bestaande aandeelhouders ruim 1,3 aandelen, goed voor zo'n 90 miljoen dollar.

Maar de introductieprijs blijkt dus geen goede weerspiegeling te zijn geweest van de daadwerkelijke belangstelling bij beleggers. Het aandeel begon de handel met een eerste koers van 146 dollar, ruimschoots het dubbele.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Airbnb naar de beurs: vertrouwen in herstel van de reissector

Zorgen koersexplosie

Tijdens een interview met persbureau Bloomberg voorafgaand aan de eerste koers reageerde Brian Chesky, de 39-jarige topman en mede-oprichter van Airbnb, verrast op de mededeling dat er aanwijzingen waren dat het aandeel zou openen op 139 dollar.

Op de vraag of hij zich geen zorgen maakte dat de koers te veel is opgeklopt of dat het bedrijf door de veel lagere introductieprijs van 68 dollar nu miljarden misloopt, reageerde hij niet.

"In april haalden wij geld op met een leningsconstructie, waarbij het aandeel werd gewaardeerd op 30 dollar. Ik word hier heel nederig van. (...) Hoe hoger de koers, hoe hoger de verwachtingen, dus hoe harder we zullen werken."

Fonds voor verhuurders

De koersexplosie is niet alleen goed nieuws voor de aandeelhouders van Airbnb. In het kader van de beursgang richtte het bedrijf namelijk ook een fonds op voor mensen die hun woonruimte via het bedrijf verhuren.

In dat zogenoemde 'Host Endowment Fund' worden 9,2 miljoen aandelen gestort, die tegen de introductiekoers van 68 dollar dus ruim 625 miljoen dollar waard waren.

Airbnb wil dat fonds gebruiken om 'in de ideeën van verhuurders te investeren'. Waarvoor de giften precies worden verstrekt, blijft nog vaag. Volgens het bedrijf gaat het onder meer om 'opleidingen, financieringsmogelijkheden en veel meer'.

Het fonds zou echter pas uitkeringen gaan doen als de waarde van één miljard dollar zou zijn bereikt. Met de koerssprong van het aandeel aan het begin van de handel, is dat punt al direct gepasseerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van