Na fantastische maand november

Komt er een eindejaarsrally? 'Rupsje-nooit-genoeg vs. nooit moed opgeven

05 december 2020 18:05 Aangepast: 05 december 2020 18:10
November was een prima maand, wat brengt december? Beeld © Getty

De laatste maand van het jaar is vaak een prima beursmaand, maar november was al heel mooi. Is de eindejaarsrally naar voren gehaald, of zit er nog meer in het vat?

"Nooit de moed opgeven", grapt Stan Westerterp, eigenaar van Bond Capital Partners, op de vraag of we nog een eindejaarsrally krijgen op de beurs.

In november stegen de Amsterdamse AEX-index koersen echter met 13 procent, dus je mag er van uitgaan dat december niet nóg zo'n mooie maand wordt, denkt Westerterp.

'Alle sentimentsindicatoren op rood'

Ook Jos Versteeg, analist van InsingerGilissen, waarschuwt voor te veel optimisme: 'Rupsje-nooit-genoeg'.

"Alle sentimentsindicatoren staan op rood", waarschuwt Corné van Zeijl, analist en strateeg bij Actiam. "Iedereen is al heel erg enthousiast, dat is meestal geen goed teken, wie moet er dan nog meer gaan kopen?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook negatieve spaarrente bij SNS, ASN en Regiobank

Vaccin

"Toch kan ik me voorstellen dat er nog wat in het vat zit", zegt Versteeg. Hij is positief over aandelen en niet alleen vanwege de lage rente, waardoor andere beleggingen nauwelijks een alternatief zijn.

Straks komen de eerste vaccinaties en als je dan het aantal besmettingen ziet dalen, dan kan het heel snel gaan met het terugdringen van het coronavirus, denkt hij. "Ik denk dat het optimisme dan nog verder toeneemt."

Op Wall Street sloten gisteren de koersen op het hoogste niveau ooit, de beurs kijkt over de huidige lockdowns heen, denkt Versteeg. Hij verwacht dat er in de VS een akkoord zal worden bereikt over een steunpakket van 900 miljard dollar en volgend jaar ziet hij weer flinke groei van de economie.

December vaak goede maand

Er is geen reden om heel erg negatief te worden, denkt ook Westerterp. Historisch gezien waren acht van de tien decembermaanden namellijk mooi, zegt hij.

Er is nu veel meer duidelijkheid over vaccins tegen het coronavirus en over de volgende president van de VS. De onzekerheid waar eerder sprake van was is volgens Westerterp dus wat naar de achtergrond verdrongen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vervoer coronavaccins dreigt spaak te lopen

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van