Beurs

TUI krijgt nog meer Duitse staatssteun, teller staat op 4,3 miljard euro

02 december 2020 21:11 Aangepast: 02 december 2020 22:12
Drukte in de vertrekhal bij de informatiebalie van TUI op Schiphol Beeld © ANP

TUI krijgt nog eens 1,3 miljard euro van de Duitse overheid. Dat komt boven op eerdere hulp die al gegeven is van in totaal 3 miljard. Het reisconcern heeft een akkoord gesloten met de Duitse staat over de nieuwe steun. Ook wil het bedrijf geld ophalen bij aandeelhouders.

Een speciaal coronasteunfonds van Duitse overheid schiet TUI te hulp met 700 miljoen euro aan kapitaal. Een deel van die investering kan worden omgezet in aandelen.

Stille deelneming

Dat belang kan oplopen tot maximaal 25 procent plus één aandeel. Het gaat om een zogeheten "stille deelneming" waarbij de aandeelhouder geen noemenswaardige invloed krijgt op het beleid van het bedrijf.

De overheid komt TUI ook nog tegemoet met een kredietfaciliteit van 200 miljoen euro en een garantie op 400 miljoen euro aan noodleningen. Daarnaast wil het bedrijf 500 miljoen euro ophalen bij bestaande aandeelhouders met een emissie van nieuwe stukken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TUI krijgt nog meer Duitse staatssteun: 1,2 miljard euro

Aandeelhouders

TUI belegt in januari een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarbij gestemd moet worden over de plannen. De grootste aandeelhouder van het concern heeft al ingestemd met de aandelenemissie. Het gaat om Unifurm Limited van de Rus Aleksej Mordasjov, die een kwart van de aandelen in handen heeft.

Tui klopte dit jaar, in april en augustus  al twee keer eerder aan bij de overheid. De teller staat nu op 4,3 miljard euro aan staatshulp voor het bedrijf dat hotels exploiteert, vluchten uitvoert en pakketreizen verkoopt.

Ontslagen

Het bedrijf nam al drastische maatregelen om het verlies te beperken. Zo schrapte het 8000 banen, werd in april bekend. 

De omzet daalde in het derde kwartaal van TUI's gebroken boekjaar met bijna 99 procent ten opzichte van een jaar eerder tot 71,8 miljoen euro. Het nettoverlies bedroeg meer dan 1,4 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TUI schrapt 8000 banen, na verlies van 740 miljoen door coronacrisis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van