Ga naar de inhoud
Minstens twee niet-witte mannen

Nasdaq-beurs wil meer vrouwen en lhbti'ers in besturen

Adena Friedman, ceo van Nasdaq, wil meer diversiteit onder bestuurders en commissarissen. Beeld © Evan Agostini/Invision/AP

De Amerikaanse beurs Nasdaq wil aan het bestuur van beursgenoteerde bedrijven eisen gaan stellen op het gebied van diversiteit. Zo moeten er meer vrouwen en lhbti'ers of mensen uit minderheidsgroepen in directies zitten.

Om dat mogelijk te maken heeft de Nasdaq bij toezichthouder SEC een verzoek ingediend, waarin de beurs vraagt eisen te kunnen stellen aan de samenstelling van het bestuur van beursgenoteerde bedrijven.

Zakenbank
Les ook:
Zakenbank Goldman Sachs: geen vrouw in bestuur, dan geen beursgang

Bestuur en commissarissen

Nasdaq is een Amerikaanse beurs waarop veel techbedrijven zijn genoteerd, zoals Apple, Facebook en Amazon. Als de index inderdaad eisen mag en gaat stellen aan de bestuurssamenstelling kan het een flinke vinger in de pap krijgen bij dat soort beeldbepalende bedrijven.

De bedrijven zullen hun notering niet verliezen, maar zullen wel publiekelijk moeten uitleggen hoe het komt dat hun bestuurskamer gevuld is met witte hetero mannen. Die publieke schandpaal weten ze te ontlopen als ze tenminste een vrouw en een lhbti'er aan tafel hebben. Of een vertegenwoordiger van een andere minderheidsgroep.

Nasdaq wil dat over twee jaar invoeren. Voor buitenlandse bedrijven en beursfondsen die kleiner zijn, zijn de regels flexibeler.

Historische
Lees ook:
Historische stap: vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven

Tweederde is witte man

Dat de Amerikaanse bestuurskamers niet uitblinken in diversiteit blijkt uit een onderzoek van Deloitte uit 2018. Tweederde van de bestuurders bestond uit witte mannen. Twintig procent van de bestuurders was vrouw. Minder dan tien procent van de bestuurders had een donkere huidskleur.

Nasdaq roept de NYSE en de SEC op om ook om eisen te stellen aan de diversiteit van het bestuur van beursgenoteerde bedrijven. Nasdaq zelf benoemde vier jaar geleden Adena Friedman als eerste vrouw tot ceo van een grote Amerikaanse beurs. 

Volgens de New York Times voldoet nu 75 procent van de bedrijven niet aan de criteria die de Nasdaq wil stellen.

Onder druk

Bedrijven in de VS staan steeds meer onder druk van beleggers om voor meer diversiteit te zorgen in zowel de top van de onderneming als het gehele personeelsbestand.

In januari zei de grote Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs al dat het alleen bedrijven zou helpen met een beursgang als deze minstens een bestuurder of commissaris hebben die geen witte man is. 

In Nederland zijn er tot nu streefgetallen voor het aantal vrouwen in het bestuur en de raad van commissarissen. Er komt wel een quotum aan.

Met je bedrijf vooruit: zorg voor diversiteit

01:30