S&P 500

Tesla in belangrijkste beursindex VS: koers stijgt 13 procent

17 november 2020 10:19 Aangepast: 17 november 2020 11:16
Indexbeleggers moeten nu wel in Tesla stappen. Beeld © Getty

Eindelijk is het zover: Tesla wordt opgenomen in de S&P 500 index en is daarmee meteen één van de tien grootste bedrijven. Veel beleggers moeten nu wel in Tesla stappen en daardoor stijgt de koers fors.

Tesla, de fabrikant uit de Verenigde Staten (VS) die elektrische en zelfrijdende auto's maakt, komt per 21 december in de S&P 500 beursindex. Dat is de index waarin de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde concerns zijn opgenomen.

Toen het besluit bekend werd, na het slot van Wall Street, steeg de koers van Tesla in de nabeurshandel met 13 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elon Musk: Tesla maakt 20 miljoen auto's per jaar vóór 2030

'Snap koersstijging wel'

De reden dat de koers zo fors stijgt is dat veel beleggers precies volgens een bepaalde index beleggen. Ze maken dus niet zelf een keuze welke aandelen ze willen kopen, maar ze bootsen bijvoorbeeld de S&P 500 na.

Als bijvoorbeeld 1 procent van de index die zij volgen bestaat uit een bepaald aandeel, dan stoppen zij ook 1 procent van hun geld in dat aandeel.

Tesla wordt meteen een belangrijk fonds in de S&P 500. Het gaat er zo'n 1,5 procent van uitmaken, uitgaande van de slotkoers van gisteren. "Alle indexbeleggers moeten Tesla dus kopen, ik snap de koersstijging wel", zegt Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office.

Duurde lang

Het heeft wel even geduurd voordat Tesla in de S&P 500 kwam. Dat komt omdat daar bepaalde regels voor zijn, legt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra uit. Zo moet een bedrijf vier kwartalen achter elkaar winst hebben gemaakt.

Verder werd getwijfeld aan de kwaliteit van de winst. Tesla haalt namelijk een flink deel van de winst uit de verkoop van emissierechten aan autofabrikanten die niet aan de emissie-eisen kunnen voldoen, zoals Fiat Chrysler.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snellere versie Tesla Model S krijgt 840 km bereik

Koersexplosie

Eerder dit jaar werd al gespeculeerd dat Tesla in de S&P 500 zou komen. Dat ging toen niet door en de koers daalde toen wat. Toch zijn beleggers de afgelopen tijd per saldo al wel vooruit gelopen op de opname in de index: de koers is dit jaar flink gestegen.

Eind 2019 stond de koers nog op 83,67 dollar, gisteren sloot hij op maar liefst 408 dollar. Eind augustus stond het aandeel zelfs op 500 dollar.

Tesla is al langer het autoconcern met de hoogste beurswaarde. Uitgaande van een 13 procent hogere koers is het bedrijf zo'n 437 miljard dollar (367 miljard euro) waard. Concurrent Toyota is bijna 200 miljard dollar waard en Volkswagen bijna 80 miljard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van