Koersen omhoog

Moet je nu nog instappen op de beurs en zo ja, wat moet je kopen?

16 november 2020 16:00 Aangepast: 16 november 2020 18:41
Beurshandelaren houden koersen nauwlettend in de gaten. Beeld © Getty

De beurzen hebben het de afgelopen twee weken uitstekend gedaan, maar zit er nog meer in het vat voor beleggers nu ook Moderna een vaccin zegt te hebben? En van wat voor soort bedrijven moet je dan aandelen kopen?

Sinds eind oktober steeg de AEX-index meer dan 12 procent, dat is twee keer het verwachte gemiddelde jaarrendement, vertelt Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie bij ABN Amro.

Dat betekent niet dat koersen niet nog verder kunnen stijgen, denkt hij. "Bedrijven die heel erg last hebben van de restricties die door de overheid zijn opgelegd om het coronavirus in te dammen zijn zo hard afgestraft, dat ze bij wijze van spreken kunnen verdubbelen en dan hebben ze nog niet het niveau van vóór de crisis bereikt", legt hij uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Farmaceut Moderna: ons coronavaccin is 94,5 procent effectief

Instappen?

De rente is nog steeds laag en daardoor zijn aandelen nog steeds best aantrekkelijk, aldus Bob Homan, hoofd ING Investment Office. De recente koersstijging vindt hij dan ook niet irrationeel.

Voor volgend jaar verwacht hij een flink winstherstel, alhoewel de bedrijfswinsten nog niet zullen terugkeren tot het niveau van vóór de coronacrisis.

'Niet timen'

"Je moet altijd instappen", zegt Corné van Zeijl, aandelenstrateeg bij Actiam. "Je weet nooit wanneer de koersen gaan stijgen, dus het best kun je elke maand wat geld in de beurs steken."

"Als je probeert het juiste in- en uitstapmoment te kiezen, dan moet je twee keer goed zitten." Proberen te timen raadt hij dus af.

Onzekerheden

Wessels waarschuwt wel dat er nog wat onzekerheden zijn, met name op de korte termijn. Zo zijn er lockdowns die misschien tot in het eerste kwartaal duren en in de VS is er geen landelijk beleid en neemt het aantal besmettingen nog toe. Het is te vroeg om een volledig herstel in te prijzen, concludeert Wessels.

De verwachtingen voor de economie voor het vierde kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van volgend jaar heeft ABN Amro verlaagd. Voor de tweede helft van volgend jaar zijn de groeiprognoses echter verhoogd.

Overheden proberen door bijvoorbeeld de hele bevolking te testen wel wat te doen om de bewegingsvrijheid van mensen te vergroten, aldus Wessels, maar hij verwacht dat alle coronamaatregelen pas medio 2022 helemaal zullen zijn afgebouwd.

Sectoren

In welke sectoren je nu moet stappen is volgens Van Zeijl niet te zeggen. "Als je leest waarin je volgens experts moest beleggen toen Trump aantrad, dan waren dat farmabedrijven, energie en banken, maar die drie hebben het juist dramatisch gedaan!"

Het gaat er nu vooral om dat aandelen in het algemeen nog steeds aantrekkelijk zijn ten opzichte van het rendement dat je op staatsleningen krijgt, aldus Van Zeijl.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst beleggen? Dit zijn de tips voor beginners

Groei of waarde?

Dit jaar deden vooral groeiaandelen (zoals tech) het goed. Sommige analisten denken dat je nu niet zozeer groeiaandelen moet hebben, maar waardeaandelen. Dat zijn aandelen in bedrijven die minder snel groeien. De aandelen zijn hierdoor vaak minder duur. De opbrengst voor beleggers zit 'em er vooral in dat de bedrijven over het algemeen een stabiel dividend uitkeren. 

Diegenen die zeggen dat je nu groeiaandelen moet hebben zeggen dat waarschijnlijk al het hele jaar en ze zitten al het hele jaar fout, aldus Van Zeijl. "Als de rente gaat oplopen, dan worden waardeaandelen interessanter."

Komt bedrijf crisis wel door?

Sectoren die zullen profiteren als het coronavirus achter de rug is, zijn het toerisme, luchtvaart en vastgoedbedrijven (vooral zij die winkelpanden verhuren), aldus Van Zeijl.

"Maar de weg is nog lang en je moet oppassen dat je niet belegt in bedrijven die in de komende periode nog struikelen", waarschuwt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van