Ga naar de inhoud
'Alleen zekere info delen'

Galapagos-ceo ontkent beleggers informatie te hebben onthouden

Onno van de Stolpe, topman van Galapagos. Beeld © ANP, Lex van Lieshout

Onno van de Stolpe, de topman van het Nederlandse biotechbedrijf Galapagos, vindt het 'onjuist' dat hij beleggers aan het lijntje zou hebben gehouden over het onderzoek van de Amerikaanse toezichthouder of het medicijn filgotinib al dan niet in de VS op de markt mocht komen.

Dat zegt hij tegen RTL Z. Van de Stolpe reageert op een artikel in Vrij Nederland, waarin wordt gesteld dat hij al zeker twee maanden zou hebben geweten dat het reumamedicijn filgotinib niet op de markt zou mogen komen.

Toen Galapagos op 19 augustus bekendmaakte dat het van de toezichthouder geen toestemming kreeg om filgotinib in de VS uit te brengen, daalde koers met 30 procent.

Bloedbad
Lees ook:
Bloedbad voor Galapagos op de beurs: koers keldert met 30 procent

Koers daalt

Ook vandaag daalt de koers van Galapagos. De AEX staat ook lager, maar het procentuele verlies van Galapagos is groter. 

De gesprekken met de FDA, die in de VS toestemming moet geven voor toelating van geneesmiddelen, verliepen in een ijzige sfeer, zei Van de Stolpe tegen Vrij Nederland.

'Alleen zekere informatie delen'

De aantijgingen vindt hij echter 'pertinente onzin'. "We kunnen alleen informatie delen met beleggers als die zeker is, niet op basis van de interpretatie van een bijeenkomst die we met de FDA hebben."

Van de Stolpe vertelt dat er weliswaar gesprekken zijn geweest tussen Giliead, de partner van Galapagos in de VS, en de FDA, "maar daar is niets definitiefs gezegd". "Sterker nog, de FDA heeft altijd aangegeven dat het proces gewoon doorging en dat zij geen definitieve uitspraken deden."

'Nooit mededelingen over gesprekken'

"Het is niet gebruikelijk om in het openbaar iets te zeggen over de onderhandelingen met de toezichthouder", beaamt Jos Versteeg, analist van onder meer de biotech- en farmasector bij InsingerGilissen, de woorden van Van de Stolpe.

Hij zegt zich niet te kunnen herinneren dat er ooit een biotechbedrijf of farmaceut is geweest die iets naar buiten toe heeft gezegd over gesprekken met de FDA.