Samenwerking met Beyond Meat

McDonald's komt met eigen vleesvervanger, de McPlant

09 november 2020 20:17 Aangepast: 09 november 2020 20:43
Trump houdt van de burgers van de McDonald's. Beeld © Instagram

Graag een friet, een big mac en een McPlant: die bestelling kunnen we volgend jaar mogelijk plaatsen bij McDonald's. Het bedrijf brengt een vleesvervanger op de markt, die het zelf gaat produceren en onder de naam McPlant op de markt brengt.

Het nieuws over de nieuwe burger kwam naar buiten via USA Today. "De McPlant is onderdeel van een groter project met vleesvervangers", zei Ian Borden, voorzitter van de internationale tak van McDonald's, tijdens een bijeenkomst met investeerders. 

"In de toekomst wordt de lijn mogelijk uitgebreid naar vervangers voor kip, andere burgers en sandwiches voor het ontbijt." Vegetariërs konden overigens al langer bij de keten terecht voor de Veggie Homestyle Crispy Chicken en de Veggie McChicken, en er is getest met nuggets van zeewier.

De nieuwe burgers worden vanaf volgend jaar in een aantal landen verkocht. Of Nederland daarbij zit, is niet bekend.

Beyond Meat aan de kant gezet

De keuze om de plantaardige burgers ook zelf te maken, leek even opvallend. Eerder werkte de fastfoodgigant bij een test in Canada namelijk samen met Beyond Meat, dat er een apart burgerrecept voor ontwikkelde. Die burgers werden onder de naam PLT verkocht, dat stond voor 'plant, lettuce and tomato'. 

Dat de fastfoodketen nu niet verder leek te gaan met die samenwerking, zorgde voor een flinke koersval bij Beyond Meat. Maar de koers steeg 3,5 uur later weer snel toen Beyond Meat bekendmaakte wel betrokken te zijn geweest te zijn bij de ontwikkeling van de McPlant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

McDonald's start test met burgers van Beyond Meat: koers schiet omhoog

Concurrentie

Concurrent Burger King heeft ook een plantaardige burger en werkt daarbij samen met De Vegetarische Slager. Het bedrijf hoopt er jaarlijks zo'n 650.000 van te verkopen in ons land.

In de Verenigde Staten verkoopt Burger King een plantaardige burger van een ander merk: de Impossible Burger. Omdat de Amerikaanse versie van de planten-Whopper genetisch gemodificeerde ingrediënten bevat, mag die niet in Europa verkocht worden. 

Forse groei

Analisten van de bank UBS denken dat de wereldwijde markt voor vegetarische producten in 2025 50 miljard dollar (45 miljard euro) zal zijn. Dat is nog wel een stuk minder dan de 1,2 biljoen voor vlees.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van