Eerste verhoging in acht jaar

Pensioenfonds PFZW: premieverhoging noodzakelijk

09 november 2020 18:37 Aangepast: 09 november 2020 18:38

Zorgpersoneel moet vanaf volgend jaar meer pensioenpremie gaan betalen. Zo wil pensioenfonds PFZW haar financiële positie verbeteren. Ongeveer drie miljoen mensen worden gedupeerd.

De premie gaat in 2021 met 1,5 procentpunt omhoog naar 25 procent. In 2022 komt daar nog eens 0,8 procentpunt bij. 

"De lage rente waarmee we wettelijk moeten rekenen, zorgt ervoor dat de financiële positie van PFZW niet goed is. Gezien de huidige economische omstandigheden verwachten we bovendien op de lange termijn een lager rendement te behalen dan waar we eerder mee rekenden. Die twee zaken maken een premieverhoging noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de toekomstige pensioenverplichtingen," stelt PFZW op haar site.

Dekkingsgraad

Het is de eerste premieverhoging in acht jaar. De verhoging kan echter waarschijnlijk niet voorkomen dat de pensioenen volgend jaar nog steeds gekort moeten worden. Dat is afhankelijk van de dekkingsgraad op 31 december 2020. "Die kans is reëel. Hierover informeren wij begin 2021."

Het fonds kwam in het derde kwartaal uit op een dekkingsgraad van 88,5 procent. Dat betekent dat de fondsen voor iedere honderd euro die ze moeten gaan uitkeren, in de toekomst, op dit moment slechts 88 euro en een beetje in kas hebben. 

Ze moeten echter van de overheid een dekkingsgraad van 90 procent hebben. Die regel is al versoepeld, eerder lag de lat op 104 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote pensioenfondsen nog steeds onder water: flinke kans op kortingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van