Ga naar de inhoud
Inflatie

Turkse lira in vrije val, kan nieuwe bankbaas het land redden?

Beeld © AFP

Het is hommeles in Turkije waar gisteren Berat Albayrak terugtrad als minister van Financiën en een dag eerder de baas van de centrale bank moest vertrekken. Er is een lichtpunt: beleggers lijken vertrouwen te hebben in de nieuwe bankbaas Naci Ağbal.

Turkije kampt met een torenhoge inflatie en de lira wordt steeds minder waard. Voor 1000 lira krijg je nu 102 euro, een maand eerder was dat nog 107 euro. 

President Erdogan heeft nu om het tij te keren oud-minister van Financiën Naci Ağbal benoemd als nieuwe gouverneur bij de centrale bank. Ağbal staat te boek als een uitgesproken criticus van het beleid van Albayrak.

Officieel stapt Albayrak op om gezondheidsredenen, maar volgens analisten reageert hij eigenlijk op de aanstelling van Ağbal.

Inflatie

Turkije werd ooit gezien als groeibriljant van de wereld. Samen met China had het land één van de snelst groeiende economieën. Daar is inmiddels niets meer van over. 

Het land kampt al jaren met hoge inflatie, die sinds de coronacrisis steeds sneller oploopt. Het land is grotendeels afhankelijk van toerisme en nu dat is stilgevallen komen er nauwelijks meer inkomsten binnen en haken ook buitenlandse investeerders af.

"Eigenlijk heeft Uysal niets fout gegaan. Erdogan krijgt al maanden het advies om de rente te verhogen om zo inflatie tegen te gaan. Dat wil hij echter niet. Hij gelooft tegen alle economische wetmatigheden in dat een hoge rente juist inflatie bevordert", legt RTL Z-beursanalist Durk Veenstra uit.

Onafhankelijk op papier

"Als baas van de centrale bank kun je dan eigenlijk niet zoveel doen. Je zit dan met de gebakken peren". De onafhankelijkheid van de centrale bank is formeel op papier vastgelegd, maar in werkelijkheid heeft de gouverneur niet veel te vertellen.

Uysal heeft slechts 16 maanden aan het roer gestaan. Hij verving Murat Cetinkaya, die weigerde de rente te verlagen.

"In het presidentieel decreet wordt niet uitgelegd waarom Uysal nu ontslagen is. Heeft hij erop aangedrongen dat de enige manier om de lira te stabiliseren een renteverhoging is en ging hij daarmee tegen Erdogan in?", vraagt Rabobank-analist Piotr Matys zich af in een analyse. "Of wordt hij gewoon als zondebok gebruikt omdat het niet beter gaat met het land."

Vrije val

De lira is al sinds 2018 in een vrije val beland, nadat investeerders hun vertrouwen verloren in onder andere het gevoerde economische en monetaire beleid van lage rentes en hoge kredietgroei.

'Rampzalige
Lees ook:
'Rampzalige val' Turkse lira: dit is er aan de hand

Slinkende reserves

Turkije heeft in het verleden veel geld uit het buitenland gekregen om mee te investeren. Turkse bedrijven kampen daardoor nu met torenhoge schulden. 

Veenstra: "Veel schulden zijn in sterke, buitenlandse valuta als de euro of dollar. Als dan de lira minder waard wordt ten opzichte van die valuta dan worden die leningen onbetaalbaar. Om de boel aan de praat te houden, is de rente laag gehouden, maar toen kwam de volgende klap: het coronavirus. En zwakke broeders vallen dan het eerste om."

Officieel kent het land een inflatie van 12 procent, maar volgens insiders zou het in werkelijkheid nog hoger zijn: richting de 20 procent, zegt Veenstra. "Het is echt mis. Wel hebben insiders vertrouwen in Naci Ağbal. De koers van de lira herstelde maandag namelijk iets.

Rentevergadering

De vraag is hoe het nu verder moet met het land. Op 16 november staat een nieuwe rentevergadering gepland. 

Veenstra: "Er wordt gefluisterd dat er een rentebesluit genomen gaat worden, waarbij de rente bijna zes procent omhoog gaat. Dan kom je ook uit bij de commerciële rentetarieven die banken onderling rekenen. Maar het is afwachten."

Dit is een artikel van