S&P 500 stijgt 4 procent

Euforie op de beurs door coronavaccin Pfizer en winst Biden

09 november 2020 13:46 Aangepast: 09 november 2020 15:48
Ook hogere koersen op Wall Street. Beeld © Getty

De beurskoersen schieten omhoog nu het Amerikaanse farmaconcern Pfizer zegt een coronavaccin te hebben dat eind dit jaar al op de markt kan komen. Verder zijn beleggers nog altijd enthousiast nu er duidelijkheid is over de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen.

In zowel Europa, als in de VS en in Azië stijgen de aandelenkoersen. De Japanse Nikkei-index sloot vanochtend op het hoogste punt sinds oktober 1991.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cannabis, banken en duurzame energie, deze sectoren profiteren als Biden wint

Coronavaccin

Er zijn verschillende redenen voor het optimisme onder beleggers. Het belangrijkste is dat Pfizer uit de VS samen met het Duitse BioNTech een vaccin heeft ontwikkeld dat naar eigen zeggen meer dan 90 procent effectief is tegen het coronavirus.

Als de autoriteiten toestemming geven, dan kan het middel eind dit jaar op de markt zijn.

Forse winsten

Bijna alle AEX-fondsen staan in de plus en vaak fors ook. Zo wint Unibail-Rodamco-Westfield, dat winkelcentra heeft, maar liefst 25 procent. Het fonds heeft zwaar te lijden gehad onder de lockdowns, waarbij er veel minder mensen in de winkelstraten kwamen. Ook bij de midkappers zijn vrijwel alleen winnaars. Basic-Fit stijgt 15 procent.

Veel ondernemingen hadden te lijden onder de maatregelen om het coronavirus in bedwang te krijgen, dat lijkt nu verleden tijd. Shell stijgt 9 procent, net als ABN Amro en ING Bank. Als de coronamaatregelen afgezwakt kunnen worden, dan zullen mogelijk minder bedrijven in betalingsproblemen komen.

Heineken wint ook 9 procent. Het concern lijdt nu nog onder de sluiting van de horeca. Midkapper Air France-KLM staat 24 procent hoger.

In de VS opent Pfizer ruim 10 procent hoger.

Verliezers: Takeaway en Zoom

Opvallende daler in Nederland is Just Eat Takeaway (-9 procent), dat juist voordeel had van de sluiting van de horeca.

In de VS gaat het aandeel Zoom maar liefst 17 procent onderuit. Amazon opent 5 procent lager en Netflix ruim 8 procent. Beide techfondsen behoorden juist tot de winnaars sinds de uitbraak van corona, omdat zij voordeel hadden van de coronacrisis.

Duidelijkheid in de VS

Het nieuws over het coronavaccin van Pfizer kwam te laat voor de beurzen in Azië. Toch heerste daar vanochtend ook een optimistische stemming. Dat komt doordat er nu veel meer duidelijkheid is over het beleid dat onder de toekomstige president Biden in de VS gevoerd zal worden.

De wispelturigheid van Trump is waarschijnlijk voorbij, legt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra uit.

Hij wijst daarbij ook op de VIX-index, ook wel paniekthermometer van de beurs geheten. Die VIX-index daalt naar onder de 25, terwijl deze eerder veel hoger stond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joe Biden wint Amerikaanse presidentsverkiezingen

Geen meerderheid in de Senaat

Verder zullen de Democraten mogelijk geen meerderheid in de senaat krijgen, waardoor Biden dus over maatregelen zal moeten onderhandelen met de Republikeinen, zegt Corné van Zeijl van Actiam. Daardoor is de vrees voor heel links beleid van tafel, vult Veenstra aan.

Het is opvallend dat ook techbedrijven het goed doen. Vermoedelijk komt dat doordat er minder vrees is voor handelsmaatregelen onder Biden, gaat hij verder. Daarnaast hielpen de sterke exportcijfers van China de beurzen in Azië.

Wall Street

De Dow Jones index staat kort na opening 5 procent hoger en de brede S&P 500-index zo'n 4 procent. Techaandelen doen het aanzienlijk minder goed, juist zij profiteerden nadat corona was uitgebroken en veel mensen gingen thuiswerken en er lockdowns werden afgekondigd. Technologie-index Nasdaq ging circa 1 procent hoger van start.

Vorige week stegen de beurskoersen in de VS ook al, toen duidelijk werd dat Biden wel op winst stond, maar de Democraten mogelijk niet de meerderheid in de Senaat zullen krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van