Ga naar de inhoud
Verkiezingen VS

Cannabis, banken en duurzame energie, deze sectoren profiteren als Biden wint

Winst voor Biden kan effect hebben voor verschillende sectoren. Beeld © AP | Associated Press, Ahn Young-joon

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft de beste papieren om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen. Wat betekent dat voor beleggers? Welke sectoren profiteren van een Democraat in het Witte Huis?

Met het tellen van de laatste stemmen in zes Amerikaanse staten staat Biden er het beste voor op het moment van schrijven van dit verhaal. Maar dat is maar de helft van het verhaal, want Bidens plannen zijn voor een groot deel afhankelijk van of er een Democratische meerderheid komt in de Senaat.

Ook hier worden de stemmen nog geteld. Tot nu toe hebben Democraten en Republikeinen ieder 48 van de 100 zetels veiliggesteld. Voor de laatste vier zetels worden de stemmen nog geteld.

Joe
Liveblog:
Joe Biden vergroot voorsprong in Georgia

Krijgt Biden wel de kans om de maatregelen die hij wil nemen ook goedgekeurd te krijgen, vraagt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra zich af. Als de Republikeinen de meerderheid in de Senaat houden, dan zullen zij het Biden daar flink lastig maken, aldus Veenstra. 

Onderhandelen

Biden zal zijn plannen dan niet zomaar kunnen invoeren, maar moeten onderhandelen met de Republikeinen in de Senaat. De door hem gewenste belastingverhoging komt er dan niet, of deze wordt in ieder geval niet zo hoog als gevreesd, verwacht Veenstra.

Ook zal het vermeende machtsmisbruik door techbedrijven minder hard worden aangepakt en er zal minder geld gaan naar infrastructuur, denkt Veenstra.

Jeff
Lees ook:
Jeff Bezos moet 21 miljoen per dag uitgeven als hij zijn geld wil opmaken

Voorspelbaarder

Verder zal Biden, als hij rekening moeten houden met een eventuele Republikeinse meerderheid in de Senaat, een minder groot stimuleringspakket kunnen doorvoeren, denkt Jos Versteeg, aandelenanalist bij InsingerGilissen. 

Het voordeel voor beleggers als Biden president wordt, is in ieder geval wel dat de markt wat voorspelbaarder wordt en dat is goed voor alle sectoren, zegt Veenstra. "Beleggers waren de onvoorspelbaarheid van Trump en zijn handelsoorlogen beu."

Aurora Cannabis

Een sector die op de beurs gisteren al vooruit liep op een winst voor Biden is die van bedrijven die actief zijn in de cannabissector. Zo steeg de koers van Aurora Cannabis met 40 procent.

Republikeinen zijn geen voorstander van het legaliseren van cannabis in de VS. Bidens beoogde vicepresident, Kamala Harris, zei onlangs dat de regering Biden het gebruik van marihuana wel wil legaliseren.

Aurora Cannabis profiteert mogelijk ook van het feit dat in vier staten Amerikanen kozen om het gebruik van cannabis te legaliseren. 

Gezondheidszorg

Mochten de Democraten de meerderheid krijgen in de Senaat, dan zal Biden het de private gezondheidszorg lastiger kunnen maken, denkt Veenstra.

In de VS zijn onder meer sommige ziekenhuizen beursgenoteerd. Als er een rem komt op tarieven, dan zal dat voor hen ongunstig zijn, zegt hij.

Farma

Beleggers vrezen dat als Biden zijn plannen kan uitvoeren, dat ongunstig kan zijn voor farmaceutische bedrijven, zegt Versteeg. Maar Biden is veel gematigder dan zijn partijgenoten Bernie Sanders en Elizabeth Warren, die prijsverhogingen voor medicijnen harder wilden aanpakken, gaat Versteeg verder.

Verder wil Biden duurzame energie stimuleren en dat is dus goed voor die sector, maar minder gunstig voor oliebedrijven. "Trump heeft olieconcerns juist geholpen, hij zette Saoedi-Arabië zelfs onder druk dat ze minder olie moesten gaan oppompen, om de olieprijs te ondersteunen", aldus Versteeg.

Biden
Lees ook:
Biden koerst af op overwinning, Trump spreekt opnieuw zonder bewijs van fraude

Financiële sector

Als de Republikeinen geen meerderheid krijgen in de Senaat en Biden dus meer zijn eigen beleid kan voeren, dan zal dat gunstig zijn voor banken en verzekeraars, aldus Versteeg. Biden wil de economie namelijk flink stimuleren en daarvoor zal hij geld moeten lenen.

Dat zal dan de marktrente doen stijgen en voor banken en verzekeraars is dat voordelig, legt Versteeg uit. Banken maken namelijk een marge op de rente die ze moeten betalen aan spaarders en de rente die ze ontvangen als ze geld uitlenen. Als ze een wat hogere rente kunnen vragen aan geldnemers, dan is de rentemarge voor banken hoger.

Ook voor levensverzekeraars is een hogere rente positief, denkt Versteeg. Ze hoeven dan immers minder vermogen te hebben om straks aan hun verplichtingen te voldoen, omdat de contante waarde van hun verplichtingen lager is bij een hogere rente.

Nagelbijten in Pennsylvania: 'Hele dag hoofdpijn'

01:32