Grootste beursgang ooit

Mega-beursgang van Ant Group wordt uitgesteld

03 november 2020 17:15 Aangepast: 03 november 2020 18:45
Ant Group, tot voor kort bekend als Ant Financial, komt voort uit Alibaba van Jack Ma. Beeld © Getty

Over twee dagen zou de handel beginnen in Ant Group, bekend van Alipay, maar de beursgang gaat voorlopig niet door. Het concern voldoet volgens de beursautoriteiten in Shanghai en Hongkong mogelijk niet meer aan de voorwaarden.

Het had verreweg de grootste beursgang ooit moeten worden, met een opbrengst van omgerekend 31,5 miljard euro.

De introductie op twee beurzen tegelijk, in het Chinese Shanghai en in Hongkong, had daarmee groter moeten worden dan die van de Saoedische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco en die van Alibaba, dat in New York naar de beurs ging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beursgang Chinese Ant Group is de grootste ooit

Jack Ma

Dat gaat verrassenderwijs vooralsnog echter niet door. De autoriteiten van de beurzen in Shanghai en Hongkong hebben Jack Ma en andere bestuurders van Ant Group uitgenodigd voor een gesprek.

Ma is de grote man achter e-commercegigant Alibaba, dat nog altijd zo'n 33 procent van de aandelen van Ant Group in handen heeft.

Voorwaarden beursnotering

Naast toezichtskwesties zouden er 'andere belangrijke zaken' zijn waardoor de beursgang nu niet door zou kunnen gaan. Het zou onder meer gaan over wijzigingen op het gebied van regelgeving op het vlak van fintech.

Daardoor zou Ant mogelijk niet meer aan de voorwaarden voor een beursnotering voldoen.

Op Wall Street daalt de koers van grootaandeelhouder Alibaba met meer dan 5 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alibaba-baas voor eventjes onttroond als rijkste man van China

Verwijten aan staatsbanken

Ma werd voor de gesprekken uitgenodigd nadat hij de Chinese staatsbanken had verweten 'de mentaliteit van een pandjeshuis' te hebben, aldus de Financial Times. Volgens Ma zou Ant Group een belangrijke rol spelen in het lenen van geld aan bedrijven die innovatief zijn, maar over weinig onderpand beschikken.

Op de financiële top waarop Ma zijn uitspraken deed, zei de Chinese vice-president Wang Qishan echter dat financiële stabiliteit belangrijk is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van