Alleen piloten liggen nog dwars

Hoekstra blij met akkoord KLM en FNV: 'Nu de piloten nog'

02 november 2020 19:48 Aangepast: 03 november 2020 01:14
Beeld © Robin Utrecht.

Het is goed nieuws dat de FNV en KLM het eens zijn geworden over loonmatiging tot 2025. Dat zegt minister Hoekstra van Financiën. "Nu de piloten nog. Ik hoop dat die in dit voetspoor zullen volgen."

Vanavond maakte FNV bekend dat de bond alsnog instemt met een langere periode van loonmatiging bij KLM. De vakbond en luchtvaartmaatschappij hebben daarover aanvullende afspraken gemaakt. Tot 2025 levert iedereen loon in. Maar over twee jaar kunnen wel nieuwe afspraken gemaakt worden over de arbeidsvoorwaarden, zoals eindejaarsuitkering, salaris en vakantiedagen.

Dat zegt een woordvoerder van FNV. Het akkoord geldt zowel voor FNV Grond en FNV Cabine. Het gaat om aan aanvullende clausule, die zal worden getekend. Ook KLM bevestigt dat er een akkoord is.

Belang van KLM

"Dat betekent dat zeven van de acht bonden nu zeggen: dit is redelijk, hier zetten we onze handtekening onder", reageert Hoekstra. Pilotenvakbond VNV is nog in gesprek met KLM. "We moeten er gewoon uit komen voor het belang van KLM", aldus een VNV-woordvoerder.

Het akkoord van de bonden is noodzakelijk om nog verdere staatssteun te krijgen. Er zou geen geld meer worden overgemaakt, omdat FNV en pilotenvakbond VNV zaterdag geen clausule wilden tekenen over loonmatiging tot 2025.

"Ik hoop dat men allemaal ziet in wat voor situatie de luchtvaart en KLM zich bevindt", zegt Hoekstra. "De overheid wil bijspringen maar het is redelijk dat daar wat tegenover staat.

FNV-campagneleider Joost van Doesburg: "Wij werden afgelopen vrijdag onaangenaam verrast over de aanvullende voorwaarden van de minister. Met de aanvullende afspraken van vandaag is wat ons betreft de coronasteun voor KLM gered en kunnen wij als vakbond de vinger aan de pols blijven houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet weigert staatssteun KLM, Hoekstra wil eerst loonoffers

Loonoffers

KLM riep de vakbonden vorige week vrijdag bijeen voor een crisisoverleg. De miljardensteun (3,4 miljard) van de overheid was in gevaar. In ruil voor die steun moet KLM de kosten omlaag brengen. Het huidige reorganisatieplan wil het kabinet niet goedkeuren. Daarin staat namelijk dat er slechts tot uiterlijk 2023 loonoffers worden gebracht. Het kabinet wil de toezegging dat de werknemers tot 2025 geld inleveren.

Ruzie

Vijf vakbonden gingen akkoord en FNV had het in beraad. Nu FNV akkoord is, ligt de bal bij de piloten. Pilotenvakbond VNV wil nog altijd geen geen handtekening zetten. De piloten moeten 20 procent inleveren en vinden het niet eerlijk dat ze, als het over twee jaar wellicht weer goed gaat met de luchtvaart, ze nog zo lang voor een lager loon moeten werken.

VNV-voorzitter Willem Schmid vertelde gisteravond bij Jinek over de onderhandelingen. "De delegatie zit er nog steeds. Er wordt vanuit ons heel hard gewerkt om het op te lossen", zei hij. "KLM heeft een contract met de overheid gesloten en dat contract is geheim." Wat er precies in het contract stond, mocht de VNV met niemand bespreken, zegt Schmid. En daar zit volgens hem het probleem. "Wat je afspreekt moet je wel uitleggen aan de mensen in de vereniging."

Steunpakket

Als de piloten niet akkoord gaan, komt er geen overheidsgeld. Bij dit steunpakket gaat het om een directe lening van 1 miljard en een garantiestelling voor bankleningen van maximaal 2,4 miljard euro.

227 miljoen van die lening is al overgemaakt. Van de 2,4 miljard aan garanties heeft de eerste trekking onder de doorlopende kredietfaciliteit plaatsgevonden ter hoogte van 665 miljoen euro. KLM wacht dus nog op 2,4 miljard aan lening en garanties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal bonden akkoord met KLM-clausule, piloten tekenen niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van