Forse premie

Franse farmareus wil biotechbedrijf Kiadis kopen voor 308 miljoen

02 november 2020 10:32 Aangepast: 02 november 2020 10:57
Een grootaandeelhouder van Kiadis die 18 procent van de aandelen heeft, is al akkoord. Beeld © Sake Elzinga

De Amsterdamse beurs raakt een biotechbedrijf kwijt, maar beleggers profiteren. Sanofi uit Frankrijk brengt namelijk een overnamebod uit op Kiadis. Het betaalt bijna drie keer zo veel als de koers van vrijdag.

Sanofi heeft 308 miljoen euro over voor alle aandelen van Kiadis. De Fransen willen 5,45 euro per aandeel betalen, terwijl de beurskoers afgelopen vrijdag nog op 1,464 euro stond.

Daarmee betaalt Sanofi dus 272 procent bovenop die laatste beurskoers. "Het overnamebod klinkt fantastisch", zegt Durk Veenstra, beurscommentator voor RTL Z. "Maar als je er als aandeelhouder al langer in zit, is het helemaal niet zo'n goede deal, want tot oktober vorig jaar lag de koers veel hoger."

De beurskoers van Kiadis daalde de afgelopen jaren per saldo. De beurskoers van Kiadis daalde de afgelopen jaren per saldo.

-56 procent sinds beursgang

Kiadis wilde eigenlijk al in 2007 naar de beurs, maar dat werd toen afgeblazen. In 2015 waagde het bedrijf alsnog de stap.

Beleggers die toen instapten, kochten voor 12,50 euro per aandeel. Ondanks de hoge premie die Sanofi nu wil betalen, hebben beleggers van het eerste uur dus 56 procent op hun belegging verloren.

Was zieltogend

Dat het bedrijf nu prooi van Sanofi lijkt te worden, komt door de aankoop van een NK-celtechnologieplatform, begin dit jaar, voor 15 miljoen euro. Afgelopen vrijdag was Kiadis als geheel op de beurs nog 60 miljoen euro waard. 

"Vóór het dat platform kocht, was Kiadis een zieltogend bedrijf", vertelt Veenstra.

Tweede, na Galapagos

Het is de tweede keer in korte tijd dat een Nederlands biotechbedrijf in het vizier is gekomen van een groot buitenlands farmacieconcern. In de zomer van 2019 ging Galapagos een samenwerking aan met Gilead. Dankzij die deal kon Galapagos nog 10 jaar zelfstandig verder.

Dat is meteen het grote verschil met deze deal, als die doorgaat: Kiadis wordt 100 procent eigendom van Sanofi.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van