Coronacrisis

KLM-baas: 'Uiterst zorgelijke impasse, toekomst KLM in gevaar'

31 oktober 2020 17:52 Aangepast: 31 oktober 2020 19:13
KLM-topman Pieter Elbers. Beeld © AFP

KLM-baas Pieter Elbers roept pilotenvakbond VNV op alsnog de clausule te ondertekenen waarmee ze akkoord gaan met een langere periode van loonmatiging dan eerder afgesproken. Doet de bond dat niet, dan is de toekomst van KLM mogelijk in gevaar, aldus KLM, die spreekt van een "zorgelijke impasse".

Vijf vakbonden hebben ermee ingestemd om tot 2025 de lonen te matigen, de clausule is ondertekend. FNV Grond en FNV Cabine hebben het verzoek nog in beraad. Alleen pilotenvakbond VNV wil geen handtekening zetten. Wel belooft ze 'haar verantwoordelijkheid te willen nemen om KLM door de crisis te loodsen'.

KLM riep de vakbonden gisteren bijeen voor een crisisoverleg. De miljardensteun (3,4 miljard) van de overheid komt er namelijk mogelijk niet. In ruil voor die steun moet KLM de kosten omlaag brengen. Het huidige reorganisatieplan wil het kabinet niet goedkeuren. Daarin staat namelijk dat er slechts tot 2023 loonoffers worden gebracht. Het kabinet wil de toezegging dat de werknemers tot 2025 geld inleveren.

Clausule

"Het is betreurenswaardig dat het vandaag niet gelukt is, om voor eind oktober, door alle bonden de ‘commitment clausule’ te laten ondertekenen. Dit was de laatste benodigde stap voor de goedkeuring vanuit het kabinet. Zonder deze lening komt KLM deze moeilijke tijd niet door. Dit maakt deze impasse uiterst zorgelijk," stelt Elbers.

"Bij FNV wachten we het interne beraad af. Ik kan voor nu niet anders dan de pilotenvakbond VNV nogmaals op te roepen om alsnog deze laatste stap te zetten en haar commitment ook hierin waar te maken door deze clausule te tekenen. In het belang van haar leden, alle KLM-werknemers en de toekomst van ons bedrijf."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal bonden akkoord met KLM-clausule, piloten tekenen niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van