Vierde kwartaal wordt nóg slechter

Dramatisch kwartaal Air France-KLM: verlies van 1,7 miljard

30 oktober 2020 08:00 Aangepast: 30 oktober 2020 12:09
Toestellen van KLM staan geparkeerd op Schiphol. Beeld © ANP

Air France-KLM heeft in het derde kwartaal een verlies geleden van bijna 1,7 miljard euro. Dat komt door de coronacrisis. Er waren 60 procent minder vluchten. Het verlies komt ook doordat het geld opzij zette voor een reorganisatie. Voor het vierde kwartaal ziet het er slecht uit.

Air France-KLM heeft weer een dramatisch kwartaal achter de rug. De omzet lag 67 procent lager dan vorig jaar. Als gevolg van de coronacrisis werd er immers veel minder gevlogen.

Het aantal beschikbare stoelen dat Air France-KLM inzette lag op 40 procent van een jaar geleden en die stoelen waren ook nog eens veel minder goed bezet: gemiddeld nog geen 43 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geduld kabinet met KLM raakt op

Verlies

De omzetdaling is weliswaar minder groot dan de 95 procent van het tweede kwartaal, toen veel landen nog in lockdown zaten, maar de zomer is van oudsher de beste periode voor luchtvaartmaatschappijen.

Onderaan de streep staat een verlies van bijna 1,7 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst van 363 miljoen euro gemaakt.

In dat verlies zit een bijzondere last van 565 miljoen euro die Air France-KLM neemt voor een reorganisatie. Het verlies is nóg groter dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden op een verlies van meer dan 1 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM genoodzaakt om vliegtuigen in Groningen te parkeren

Vierde kwartaal

Voor het vierde kwartaal ziet het er ook niet goed uit. Het coronavirus laait op in Europa en in veel landen worden maatregelen om het virus tegen te gaan opgetrokken.

Frankrijk gaat vandaag zelfs voor de tweede keer dit jaar in lockdown. Het bestuur van Air France-KLM verwacht dan ook een 'uitdagend' vierde kwartaal, met een resultaat vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en afschrijving goodwill (ebitda) dat 'substantieel' lager zal uitvallen dan dat in het derde kwartaal.

'Voorlopig geen verbetering'

"Dit zal voorlopig niet verbeteren, er moet er een oplossing voor het coronavirus zijn voordat mensen weer in het vliegtuig stappen", aldus Corné van Zeijl, analist bij Actiam.

Air France-KLM zelf denkt dat het nog een aantal jaren zal duren voordat het vliegverkeer terug zal zijn op het niveau van voor de uitbraak van het coronavirus.

KLM minder slecht dan AF

Zoals al jaren gebruikelijk draait KLM aanzienlijk minder slecht dan Air France. KLM leed een operationeel verlies van 234 miljoen euro, terwijl Air France 807 miljoen euro verloor.

De omzet van Air France wel 30 procent hoger dan die van KLM, maar relatief draait de Franse luchtvaartmaatschappij dus aanzienlijk slechter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van