Met kanttekeningen

Oliegigant BP maakt weer winst na eerder gigaverlies

27 oktober 2020 10:40 Aangepast: 27 oktober 2020 12:07
Beeld © ANP

Het Britse olie- en gasconcern BP heeft in het derde kwartaal weer een kleine winst gemaakt, na een enorm verlies een kwartaal eerder. Het bedrijf hoefde veel minder af te schrijven op de te verwachte opbrengsten uit olievelden. Ook veerden de brandstofverkopen op.

BP wist in het derde kwartaal een zogeheten 'aangepaste winst voor vervangingskosten' van 100 miljoen dollar in de boeken te schrijven. Dat is voor het olieconcern de belangrijkste maatstaf voor het resultaat.

Voor energie-econoom Hans van Cleef komt het winstcijfer niet als verrassing, en speelt ook de iets aangetrokken olieprijs daarbij een rol. "In het tweede kwartaal was de gemiddelde prijs van een vat Brent-olie 33 dollar. Dat was in het derde kwartaal 43 dollar. Daar zit 10 dollar tussen." 

De gasmarkt werkt veel met langetermijncontracten, waardoor het effect van de lagere energieprijzen in het tweede kwartaal zich daar pas later manifesteert. Dat zou de resultaten van olie- en gasbedrijven in het vierde kwartaal misschien wel nadelig kunnen beïnvloeden, denkt de econoom.  

Kanttekeningen

Bij het winstcijfer van BP zijn nog wel wat meer kanttekeningen te maken. In de eerste plaats is het zeker in vergelijking met het gigaverlies over het voorgaande kwartaal een zeer bescheiden plus. Toen bedroeg het verlies voor vervangingskosten 6,7 miljard dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljardenverlies voor BP door gedaalde olieprijs

Ook waren de marges bij de raffinagetak 'extreem zwak'. Verder wijzen kenners er op dat de internationale oliereuzen, waaronder BP, nog zware tijden tegemoet gaan door de lage olieprijs.

Opnieuw verkoopdruk

Ook zorgen nieuwe reisbeperkingen vanwege de verspreiding van het coronavirus de afgelopen weken weer voor druk op de brandstofverkopen.

Op de effectenmarkten werden de kwartaalcijfers desondanks met opluchting begroet. De koers van BP steeg in het eerste uur van de handel met 2,6 procent, tot 205,30 pence.

Koersval

Zorgen over de dalende olieprijs en het lagere olieverbruik door de coronacrisis hebben de de koersen van olieaandelen dit jaar keihard geraakt. Begin dit jaar koerste BP nog boven de 500 pence. 

Op donderdag presenteert de Brits-Nederlandse olie- en gasgigant Shell zijn resultaten over het derde kwartaal. Shell zag de koers dit jaar dalen van bijna 27 euro tot iets boven de 10 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shell reorganiseert: 7000 tot 9000 banen weg

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van