Negatieve rente

Voortaan al rente betalen bij ABN Amro vanaf 5 ton aan spaargeld

26 oktober 2020 17:27
Beeld © Robin van Lonkhuijsen/ANP

Heb je bij ABN Amro meer dan een half miljoen op de bank staan? Dan betaal je vanaf 1 januari 0,5 procent rente. Nu geldt dit alleen nog voor rekeninghouders met meer dan 2,5 miljoen euro.

ABN Amro volgt hiermee andere banken, die ook kleinere spaarders laten betalen voor hun spaargeld. Zo betaal je bij ING en Rabobank vanaf januari een negatieve rente bij meer dan 2,5 ton aan gestald geld. Hier gaat het om een rentetarief per rekening en niet per klant.

Bij ABN gaat het om een optelsom van rekeningen. "Per 1 januari 2021 verlagen wij de grens van de saldoklasse waarboven u negatieve rente betaalt van 2.500.000 euro naar 500.000 euro", meldt de bank op haar site. "De bedragen op de verschillende spaar-en betaalrekeningen worden bij elkaar opgeteld."

Meerderheid

Voor saldi onder de half miljoen euro blijft de rente ongewijzigd op 0 procent. Volgens de bank blijft hierdoor zo'n 98 procent van de klanten gevrijwaard van negatieve rente.

Hoewel veel banken het aanmoedigen om te sparen is het niet lucratief voor hen. Ze moeten namelijk betalen voor het overschot aan spaargeld dat zij 's nachts stallen bij de Europese Centrale Bank. Die rekent daarvoor -0,5 procent. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rente betalen bij Rabobank vanaf 2,5 ton spaargeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van