Beloningen

Bestuurders pensioenfondsen verdienen steeds meer

26 oktober 2020 15:46
Beeld © ANP

Bij de bestuurders van pensioenfondsen wordt steeds meer geld op de rekening gestort. Hoewel veel fondsen het moeilijk hebben en mogelijk moeten korten, stegen de beloningen van de pensioenfondsbestuurders.

Dat blijkt uit de vijfde jaarlijkse monitor van The Pension Rating Agency (TRPA). Daarbij werden de beloningen bij ruim honderdvijftig fondsen bekeken.

De beloningen stegen met 6 procent. Dat is een gemiddelde. Zo verhoogde pensioenfonds PNO Media de beloning met 10 procent (van 25.000 naar 27.500 per jaar voor één dag in de week) en bij het pensioenfonds Kappers gaat de beloning zelfs met 20 procent omhoog (van 25.000 naar 30.000 euro voor één dag in de week), zegt Michaël Deinema van The Pension Rating Agency.

"De beloningen zijn hiermee passend bij de complexiteit en de tijdsbesteding", zo staat in het jaarverslag van de Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Kappersbedrijf.

Onderscheid

Er is volgens Deinema een duidelijk onderscheid tussen externen binnen pensioenfondsbesturen en gepensioneerde bestuurders. "Externen ontvangen al jaren meer dan de norm. Het gaat nu om ongeveer 12 procent extra. Daarentegen ontvingen gepensioneerde bestuurders een stuk minder, gemiddeld slechts 50 procent van de gestelde norm." De norm ligt tussen de 125.000 en 140.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pensioenkorting hangt als donkere wolk boven grote pensioenfondsen

Dekkingsgraad

Verschillende pensioenfondsen zoals ambtenarenfonds ABP, zorgfonds PFZW en metaalfonds PMT, zitten in de problemen. Hun dekkingsgraad ligt onder de al verlaagde minimumgrens (90 procent) van de overheid. Daardoor moeten ze volgend jaar mogelijk korten op de pensioenen.

Een bejaarde die zijn inkomen ziet teruglopen, zal wellicht niet zo blij zijn dat de bestuurders juist meer vangen. Toch is er volgens Deinema geen sprake van 'gegraai'.

Professioneler

"De beloningen waren altijd heel erg laag. De sector is verder geprofessionaliseerd en er wordt meer gevraagd van de ervaring en deskundigheid. Dan is het logisch dat ook de beloningen stijgen. De fondsen moeten kwalitatief goede mensen aantrekken die in andere sectoren meer kunnen verdienen. Ook de toezichthouder stelt hogere eisen aan pensioenfondsbestuurders."

Het besluit voor verhoging is bovendien vorig jaar genomen, stelt hij. "Toen ging de dekkingsgraad omhoog. Als het besluit nu genomen zou moeten worden, zou het waarschijnlijk anders hebben uitgepakt."

Deinema verwacht dat de beloningen de komende jaren nog verder stijgen, al zal dat in het begin minder hard zijn. "Pensioenfondsen kijken in moeilijke tijden altijd streng naar de kosten en proberen die laag te houden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van