Bedrijf is 266 miljard euro waard

Beursgang Chinese Ant Group is de grootste ooit

26 oktober 2020 15:23
Topman Eric Jing van Ant Financial. Beeld © He Guang, Imagine China

Ant Group, bekend van Alipay, gaat naar de beurs in Hongkong en het Chinese Shanghai. De opbrengst is 34,5 miljard dollar (29,3 miljard euro) en dat is het grootste bedrag dat een nieuwkomer op de beurs ooit ophaalde.

Ant Group was tot voor kort nog bekend als Ant Financial Services. Het komt voort uit Alibaba, het enorme e-commerceconcern van de Chinese ondernemer Jack Ma. Nog altijd heeft Alibaba circa 33 procent van de aandelen. De belangrijkste dienst van Ant is Alipay.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple haalt Saudi Aramco in als meest waardevolle beursbedrijf

Twee beurzen tegelijk

Het bedrijf gaat naar de beurs in zowel Hongkong als in Shanghai. Op beide beurzen wordt een pluk aandelen ter waarde van 17,2 miljard dollar in de handel gebracht.

De handel in Hong Kong begint op 5 november. Het is nog niet bekend gemaakt wanneer de handel in Shanghai van start gaat. 

266 miljard

De aandelen zijn bij elkaar goed voor zo'n 11 procent van de waarde van Ant als geheel. Het concern is in totaal dus, op basis van de koers waartegen beleggers nieuwe aandelen konden kopen, omgerekend 266 miljard euro waard. Dat is vergelijkbaar met grote Amerikaanse banken als Goldman Sachs en Wells Fargo. Verder is Ant 2,5 keer zoveel waard als Shell. 

De opbrengst kan voor Ant overigens nog wat groter uitvallen. Banken hebben namelijk het recht om, als er veel vraag is, nog extra aandelen te verkopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljardair Jack Ma wil met Ant recordbeursgang Alibaba overtreffen

Hogere opbrengst dan Saudi Aramco

Ant vermorzelt het record van Saudi Aramco, de Saoedische staatsoliemaatschappij, die bij de beursgang in december vorig jaar omgerekend 26,5 miljard euro opleverde.

Ant is in termen van totale beurswaarde trouwens (bij lange na) niet de grootste in de wereld. Daarbij moet het een aantal ondernemingen voor zich dulden. Apple is nu het meest waardevolle bedrijf in de wereld, met een beurswaarde van bijna 2 biljoen dollar (1700 miljard euro).

Alibaba had een belang in Ant en doordat het vooraf was overeengekomen eenderde van de nieuwe aandelen te kopen, blijft het belang van Alibaba in Ant op ruwweg 33 procent.

Data

Ant bezit een berg aan data die het heeft via de Chinese betaaldienst Alipay. Die dienst met naar eigen zeggen wereldwijd 1,3 miljard gebruikers is de ruggengraat van de overkoepelende Ant Group. Onder het moederbedrijf vallen verder onder meer een online vermogensbeheerder, een consumentenkredietplatform en een kredietregistratiebureau. 

Met behulp van de data van gebruikers van Alipay breidt het fintechbedrijf zijn bereik uit in de financiële dienstverlening. Om die groeiplannen kracht bij te zetten, heeft het bedrijf extra cash nodig, die nu is opgehaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van