'500.000 auto's dit jaar'

Tesla maakt alweer winst en ook nog veel meer dan gedacht

22 oktober 2020 08:07 Aangepast: 22 oktober 2020 08:55
Tesla denkt dit jaar voor het eerst 500.000 auto's te produceren. Beeld © Getty

Tesla heeft een prima kwartaal achter de rug. De omzet en de winst stegen meer dan analisten hadden verwacht. Het was het vijfde kwartaal met winst op rij.

Het gaat Tesla voor de wind. In de maanden juli tot en met augustus steeg de omzet met 39 procent tot 8,8 miljard dollar (7,4 miljard euro).

De nettowinst groeide van 143 miljoen dollar tot 331 miljoen dollar. Beleggers zijn blij met de cijfers. In de nabeurshandel op Wall Street steeg de koers van Tesla ruim 3 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elon Musk: Tesla maakt 20 miljoen auto's per jaar vóór 2030

397 miljoen aan uitstootrechten

Tesla profiteert wederom van de verkoop van emissierechten aan andere autoproducenten, die auto's produceren die meer uitlaatgassen uitstoten. Die fabrikanten kunnen zo toch aan de milieu-eisen voldoen en het levert Tesla extra omzet en winst op.

In het derde kwartaal leverde dat Tesla 397 miljoen dollar omzet op. "Uiteindelijk zal er een andere winstbron moeten komen", erkent RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. Maar Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer ziet hier een kantelpunt: "de verkoop van uitstootrechten leverde minder op dan in het tweede kwartaal".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tesla belooft elektrische auto van 25 duizend dollar

500.000 auto's

Topman Elon Musk denkt dat Tesla op koers ligt om dit jaar meer dan 500.000 auto's te produceren, ook al is dat volgens hem wat moeilijker geworden. Het zou voor het eerst zijn in het bestaan van het concern dat het de grens van de half miljoen auto's haalt.

Op de beurs heeft Tesla het dit jaar meer dan uitstekend gedaan. De aandelenkoers vervijfvoudigde bijna en sinds de zomer is Tesla op de beurs de meest waardevolle automaker. Het is meer waard dan Volkswagen of Toyota, ook al maken zij aanzienlijk meer auto's.

De doelstelling voor 2021 is om tussen de 840.000 en 1 miljoen auto's te produceren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tesla start uitrol volledig zelfrijdende Autopilot

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van