Pandeigenaren winnen

Hudson's Bay moet Nederlandse verhuurders miljoenen betalen

20 oktober 2020 14:07 Aangepast: 20 oktober 2020 14:32
De Tilburgse winkel kost Hudson's Bay een kwart miljoen euro aan maandhuur. Beeld © ANP

Opnieuw is de Canadese winkelgigant Hudson's Bay Company onderuit gegaan in rechtszaken rond de huurgaranties op haar Nederlandse winkels. Het retailconcern moet de verhuurders van panden in Tilburg en Almere ruim 3,1 miljoen euro betalen.

Dat bepaalde de Amsterdamse kantonrechter onlangs.

Hudson's Bay Company opende vanaf 2017 vijftien grote warenhuizen in Nederland. Om verhuurders zo ver te krijgen hun panden ingrijpend te verbouwen, kregen zij de garantie dat het Canadese moederbedrijf de winkels voor minimaal tien jaar zou huren.

Huurgaranties

Maar toen Hudson's Bay in Nederland niet aansloeg, sloten de winkels hun deuren en ging het Nederlandse bedrijf failliet. Sindsdien probeert de Canadese moeder van de afgegeven huurgaranties af te komen.

Volgens het concern moet de garantie vervallen, omdat de Nederlandse huurders zich destijds schuldig maakten aan kartelafspraken om gunstige huurvoorwaarden af te dwingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder Hudson's Bay wil onder 280 miljoen aan huurgaranties uit

Afgelopen jaar troffen de partijen elkaar al enkele keren voor de rechter. Zo verloor Hudson's Bay Company in april een bodemprocedure tegen verhuurder Unibail Rodamco, over achterstallige huur uit 2019. En eind september werd een Canadees verzoek tot een getuigenverhoor afgewezen door de rechter.

Opnieuw verloren rechtszaken

Uit twee recente uitspraken die tot nu toe onopgemerkt zijn gebleven, blijkt nu dat de Amsterdamse kantonrechter onlangs ook oordeelde dat de Canadese winkelgigant de huur van de winkels in Almere en Tilburg voor dit jaar moet betalen.

In Almere huurde het bedrijf tienduizend vierkante meter in een winkelcentrum van vastgoedgigant Unibail Rodamco. Daarvoor moet het ruim 1,3 miljoen euro betalen. En in Tilburg huurde het een winkel van Wereldhave, waarvoor het ruim 1,8 miljoen euro schuldig is.

'Schuld aan faillissement'

Tijdens de procedures stelde Hudson's Bay Company opnieuw dat de huurgarantie ongeldig is, omdat de Nederlandse verhuurders zich schuldig maakten aan kartelvorming. Het Canadese bedrijf ging zelfs zover te beweren dat Wereldhave en Unibail-Rodamco daarmee mede-schuldig zijn aan het faillissement.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hudson's Bay verliest zaak waarmee ze onder huurgaranties uit wil komen

Volgens de kantonrechter is echter 'niet bij voorbaat aannemelijk dat in een bodemprocedure wordt vastgesteld dat de verhuurder zich niet aan de mededingingsregels heeft gehouden'.

Ook wijst de kantonrechter erop dat in een eerdere bodemprocedure is vastgesteld dat het Canadese bedrijf zich moet houden aan de garantie. "Die verplichting geldt nog steeds."

Zorgen verhuurders

Uit de uitspraak blijkt eveneens dat Wereldhave en Unibail Rodamco zich inmiddels ernstig zorgen maken dat Hudson's Bay Company er alles aan doet om onder betaling uit te komen.

Volgens de vastgoedeigenaren is het concern momenteel bezig om waardevolle onderdelen uit het bedrijf te halen, om zo te voorkomen dat de Nederlandse huurders in Canada verhaal kunnen halen.

Zo zou het bedrijf onlangs een winkelcomplex, dat goed is voor een derde van het vermogen van het totale concern, hebben overgeheveld naar een vehikel op Bermuda.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van