Emissie van 250 miljoen

Fugro pakt schulden aan en wil extra aandelen uitgeven

19 oktober 2020 21:28 Aangepast: 20 oktober 2020 09:40
Beeld © ANP

Bodemonderzoeker Fugro wil voor 250 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven en gaat leningen herfinancieren. Dat maakt het bedrijf bekend bij de vervroegde presentatie van de kwartaalcijfers. Met het extra geld wil het bedrijf de financiële positie versterken.

Fugro is van plan om voor 250 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven. In totaal wordt er voor 650 tot 700 miljoen euro aan leningen geherfinancierd. Door de schuldenlast te herfinancieren, krijgt het bedrijf meer lucht. 

Fugro moet het plan nog voorleggen aan de aandeelhouders in een bijzondere aandeelhoudersvergadering.

Ceo Mark Heine noemt de herfinanciering en aandelenemissie in het belang van de onderneming en stakeholders. "Daarmee kunnen we nieuwe kansen benutten", aldus Heine. Een aantal aandeelhouders heeft al laten weten voorstander te zijn van de plannen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Fugro in problemen: in gesprek met banken en investeerders

Omzet omlaag

Fugro zou oorspronkelijk pas over twee weken met de meest recente kwartaalcijfers komen. Maar door de aangekondigde herfinanciering opent het bedrijf nu al de boeken. De omzet in het afgelopen kwartaal daalde met 15,8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar tot 360 miljoen euro. 

Dat komt volgens het bedrijf vooral door de impact van de coronacrisis en daaraan gekoppelde terugval in de vraag op de olie- en gasmarkt. Het bedrijf heeft veel klanten in die sectoren.

De aandelenemissie is daarom een logische ingreep, legt beurscommentator Durk Veenstra uit. "De schuldenlast drukt nu extra zwaar omdat de inkomsten achterblijven. De langdurige terugval van die inkomsten zorgt ervoor dat het bedrijf nu andere maatregelen neemt en extra aandelen uitgeeft om de schuld terug te brengen naar een acceptabel niveau."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vraag naar olie daalt sterker dan verwacht

Geen verrassing

De aankondiging van Fugro komt niet helemaal als een verrassing. Vorige week kwam al een bericht naar buiten dat Fugro in vergevorderde gesprekken was met banken en potentiële investeerders.

Toen werd het uitgeven van nieuwe aandelen ook als optie genoemd. Maar met de aandelenemissie zoals die vandaag is aangekondigd, wordt er meer opgehaald dan verwacht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van