Hogere vraag door corona

Philips draait veel beter dan verwacht en verhoogt doelen

19 oktober 2020 10:30 Aangepast: 19 oktober 2020 11:25
Philips leverde meer beademingsapparatuur. Beeld © Philips

Philips heeft het in de maanden juli tot en met september veel beter gedaan dan waar analisten op hadden gerekend. Dat komt met name door de hogere vraag naar medische apparaten die nodig zijn door de coronapandemie.

Philips richt zicht vooral op het produceren van medische apparatuur. Naast beademingsapparatuur maakt het onder meer monitoren voor in ziekenhuizen.

In de afgelopen maanden heeft het flink kunnen profiteren van de hogere vraag naar dat soort apparatuur als gevolg van de uitbraak van corona.

Beleggers zijn enthousiast over de cijfers. De beurskoers van Philips wint meer dan 2 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS annuleren grootste deel order beademingsaparaten Philips

Meer omzet én winst

De omzet van Philips steeg in het derde kwartaal met 5,9 procent tot bijna 5 miljard euro. De vergelijkbare omzet nam zelfs met 10 procent toe. 

Onderaan de streep steeg de nettowinst van 208 miljoen euro tot 340 miljoen euro. Jos Versteeg, aandelenanalist bij InsingerGilissen, is vooral blij met de hogere winstmarge.

De winst steeg in verhouding tot de omzet van 12,4 procent naar 15,4 procent. In de markt was gerekend op een veel kleinere verbetering, tot 13,1 procent, aldus Versteeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Merk Philips zat in ons brein én hart: maar dat is voorbij'

Nieuwe doelstellingen

De onderneming maakte verder nieuwe strategische doelstellingen bekend voor de periode 2021 tot en met 2025. Daarbij streeft Philips naar een jaarlijkse gemiddelde vergelijkbare omzetgroei van 5 tot 6 procent voor alle bedrijfsonderdelen en een verbetering van de winstmarge.

In 2021 zal de doelstelling voor de vergelijkbare omzetgroei nog niet worden gehaald, denkt het bestuur. Dat komt mede door lagere verwachte verkopen van het onderdeel dat beademingsapparatuur en monitoren levert.

Het bedrijf houdt op 6 november zijn dag voor investeerders en beleggers. Dan wordt meer bekend gemaakt over de strategische plannen.

Beademingsapparatuur

Vooral de tak voor medische hulpmiddelen, Connected Care, deed het goed, met een omzetplus van 42 procent, door de grote vraag naar beademingsapparatuur en ventilatoren in verband met corona.

Verder steeg de omzet bij de consumentendivisie Personal Health, die onder meer scheerapparaten en elektrische tandenborstels maakt. Bij Diagnosis & Treatment (onder andere CT-scanners) daalde de verkoop. Dat komt omdat veel ziekenhuizen vanwege de coronacrisis investeringen in andere medische apparatuur uitstelden.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'Blij met verbeterde winstmarge van Philips'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van