Stopt middel tegen artrose

Koers Galapagos valt 6 procent door tweede tegenslag in korte tijd

16 oktober 2020 14:06 Aangepast: 16 oktober 2020 14:53
Topman Onno van de Stolpe van Galapagos. Beeld © ANP, Lex van Lieshout

Op de beurs daalt de koers van biotechbedrijf Galapagos met zo'n 6 procent. Dat komt doordat het de stekker trekt uit de ontwikkeling van een middel tegen artrose. Het is de tweede tegenvaller voor Galapagos in twee maanden tijd.

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos gaat niet verder met Rocella, een kandidaat-medicijn dat verlies aan kraakbeen in de knie bij patiënten met artrose zou moeten tegengaan.

Een onderzoek wees uit dat er geen statistisch significant bewijs is dat het middel daadwerkelijk helpt.

Het is niet het meest belangrijke medicijn waar Galapagos aan werkt, zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. "Het kan gebeuren dat een middel niet werkt, dat hoort bij het risicovolle bestaan van een biotechbedrijf".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Galapagos boert goed dankzij Gilead-deal: 'Historisch jaar'

Filgotinib

Het is echter wel de tweede keer in korte tijd dat er een tegenvaller is voor Galapagos. Medio augustus kreeg het concern namelijk geen toestemming om het middel filgotinib, tegen reuma, in de VS uit te brengen. Dat was een klap, want juist de VS is de belangrijkste markt voor de verkoop van medicijnen. De koers van Galapagos daalde toen 24 procent.

Op de beurs heeft Galapagos de laatste jaren flinke uitslagen laten zien. Zo steeg de koers begin dit jaar tot bijna 250 euro, maar sindsdien is daar per saldo meer dan de helft vanaf gegaan.

'Zag je aankomen'

"Het is schrikken voor beleggers, de ene klap na de andere klap, terwijl we van Galapagos alleen maar succes zijn gewend", zegt aandelenanalist Jos Versteeg, die bij InsingerGilissen onder meer de biotechsector volgt.  

Dat Galapagos geen toestemming kreeg voor Filgotinib in de VS was een donderslag bij heldere hemel, maar dat het middel tegen artrose niet brengt wat ervan was gehoopt was niet echt een verrassing, nuanceert Versteeg.

"Artose is een hele moeilijke ziekte, waar nog geen enkel medicijn voor is".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bloedbad voor Galapagos op de beurs: koers keldert met 30 procent

'Nog twee ijzers in het vuur'

Ondanks de tegenslagen met filgotinib in de VS en met het middel tegen artrose heeft Galapagos, naast het feit dat het filgotinib wél in Europa en Japan op de markt mag brengen, nog twee ijzers in het vuur, legt Versteeg uit. 

Zo werkt Galapagos aan een middel tegen Idiopathische Pulmonale Fibrose, dat is een vrij zeldzame terminale longziekte. "Er zijn al wel wat medicijnen tegen, maar met hele nare bijverschijnselen". Als je met een middel weet te komen dat beter werkt, dan zou dat fantastisch zijn, aldus Versteeg.

Verder wordt nog gewerkt aan Toledo, een ontstekingsremmer bij auto-immuunziektes, zegt hij. Het bijzondere met Toledo is dat het zowel de eiwitten die aan de slag gaan bij een vermeende ontsteking afremt én dat het eiwitten die juist worden afgeremd activeert, legt Versteeg uit.

Onderzoeken naar die twee middelen moet volgend jaar meer duidelijkheid opleveren over de kans op succes.

Veel cash

Galapagos heeft dankzij een deal met het Amerikaanse Gilead voorlopig nog voldoende geld om door te draaien: eind juni ging het om bijna 5,6 miljard euro. Dat komt neer op 85 euro per aandeel.

Dat betekent dat de beurs aan de activiteiten van Galapagos zelf een waarde van maar 25 euro per aandeel toekent, rekent Versteeg voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Geen reden waarom Galapagos niet nog eens zou verdubbelen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van