'Logisch dat er geld bij moet'

Fugro in problemen: in gesprek met banken en investeerders

15 oktober 2020 17:04
Een schip van Fugro in de haven van Scheveningen. Beeld © ANP

Beleggers schrikken van een mededeling van Fugro. Het bedrijf zegt dat het 'in vergevorderde gesprekken met banken en potentiële investeerders' is. Mogelijk worden de voorwaarde van leningen gunstiger of gaat Fugro nieuwe aandelen uitgeven.

Het aandeel verliest meer dan een tiende van zijn beurswaarde. Het persbericht volgt op eerdere geruchten. Die kwamen op gang toen er een bericht verscheen op de beleggerswebsite IEX, waarin stond dat Fugro nieuwe aandelen zou aangeven. Dat betekent dat de huidige aandelen van beleggers minder waard worden.

Analist Stan Westerterp van Bond Capital Partners kijkt niet gek op van het nieuws. Het gaat al langer niet goed met de bodemonderzoeker. "De omzet valt terug tijdens de coronacrisis, maar bij de klanten van Furgo ziet het er voor de komende tijd ook niet goed uit. Die komen uit de olie- en gassector. Het is logisch dat er dan geld bij moet."

Miniatuurvoorbeeld
Begin dit jaar vond er al een ontslagronde plaats

Fugro snijdt in kosten: ontslagronde treft ook Nederlands personeel

Sleept Boskalis Fugro weg?

Het is volgens Westerterp cruciaal dat ze er met de banken of met een investeerder uitkomen. "De schuld is meer dan 750 miljoen euro. Volgend jaar moeten ze veel aflossen, maar daar hebben ze het geld niet voor. Ze moeten geholpen worden." 

Een andere optie: een overname. "Boskalis is dan de naam waar je aan denkt. Die hebben het natuurlijk jaren geleden geprobeerd, maar dat mislukte toen. De omstandigheden zijn nu anders." De analist zegt dat het sowieso goed zou zijn als Fugro een 'sterke partner' vindt. "Ze kunnen het alleen niet echt aan, ze hebben meer kapitaal nodig."

Lang gevochten

Corné van Zeijl, van Actiam, denkt niet dat Fugro met een overnamekandidaat op de proppen komt. "Ze hebben te lang gevochten om niet verkocht te worden. Dan laat je je niet overnemen op het laatste moment." Het is volgens hem simpel wat er gaat gebeuren. "Er komt een emissie, er worden nieuwe aandelen verkocht. Dat komt niet onverwacht, dit zag je aankomen."

Fugro is nu minder dan 300 miljoen euro waard op de beurs. 

Miniatuurvoorbeeld
Doen ze het of doen ze het niet?

Gaat Boskalis Fugro overnemen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van