Zwitsers en Duitsers afgetroefd

Euronext wint strijd om Italiaanse beurs en betaalt 4,3 miljard euro

09 oktober 2020 09:16 Aangepast: 09 oktober 2020 11:10
Het beursgebouw in Milaan. Beeld © AFP

De Nederlands-Franse beursuitbater Euronext is de trotse nieuwe eigenaar van de Italiaanse beurs, de Borsa Italiana. Na een overnamestrijd betaalt het bedrijf 4,3 miljard euro aan huidige eigenaar London Stock Exchange Group.

Voor dat bedrag neemt de Euronext Group, de eigenaar van de beurs in Amsterdam, een belang van 100 procent in de in Milaan gevestigde Borsa Italiana. Dat meldt de beursuitbater vrijdagochtend in een persbericht.

Goedkeuring aandeelhouders

Wel moeten de aandeelhouders van het zelf ook beursgenoteerde bedrijf nog goedkeuring geven aan de deal. Dat moet gebeuren op 20 november tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Euronext had stevige concurrentie bij de overname. Zo werd duidelijk dat de Deutsche Börse en vooral de Zwitserse beurs Six grote belangstelling hadden voor een overname van de beurs in Italië.

Medio september werd duidelijk dat Euronext een exclusieve plek aan de onderhandelingstafel had bemachtigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevecht om Italiaanse beurs: Euronext weer afgetroefd door Zwitsers?

Bij de overname zegt Euronext 'sterke steun' te hebben van de Cassa Depositi e Prestiti (CDP), een prominente Italiaanse staatsbank die nauw betrokken is bij het financieren van projecten van de Italiaanse overheid.

CDP stapt net als de omvangrijke Italiaanse bank Intesa Sanpaolo in als investeerder bij de deal. Volgens Euronext is dat voor de lange termijn.  

Goed voor een derde van de omvang

Door de overname groeit de omvang van Euronext stevig. Afgelopen jaar draaide de Borsa Italiana 464 miljoen euro omzet met een winst voor afschrijvingen, belasting en rente (ebitda) van 264 miljoen euro.  

De gecombineerde omzet van beide partijen zou in dat jaar zijn uitgekomen op 1,3 miljard, met een operationele winst van 711 miljoen euro. Zo gezien zou 34 procent van alle opbrengsten uit Italië komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van