Ook WTO is optimistischer

IMF: het gaat beter dan verwacht met de economie

06 oktober 2020 16:16 Aangepast: 06 oktober 2020 17:53
Kristalina Georgieva. Beeld © EPA

De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn iets minder somber dan begin van de zomer. Dat heeft topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gezegd in een speech die ze hield voor het 125-jarig bestaan van de London School of Economics. Ook het WTO is optimistisch.

Volgens Georgieva ging het in het tweede en derde kwartaal mondiaal economisch gezien iets beter dan voorzien, waardoor nu een kleine opwaartse bijstelling van de prognose voor de wereldeconomie mogelijk is.

Eind juni voorzag het IMF voor 2020 nog een klap van 4,9 procent voor de wereldeconomie, gevolgd door een heropleving van 5,4 procent in 2021. De Nederlandse economie zou dit jaar naar verwachting met maar liefst 7,7 procent krimpen.

Hoe de nieuwe ramingen precies uitpakken, maakt het IMF volgende week bekend.

Lichtpuntje

"Voor veel geavanceerde economieën, waaronder de Verenigde Staten en de eurozone, blijft de neergang buitengewoon pijnlijk, maar minder ernstig dan verwacht", zegt ze. "China maakt een sneller dan verwacht herstel door. Andere landen hebben nog steeds veel pijn van de crisis, en sommige van onze herzieningen hebben een keerzijde. Opkomende markten en landen met lage inkomens zitten nog steeds in een precaire situatie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IMF: schade coronacrisis loopt op tot 12.000 miljard dollar

12 biljoen euro steun

De topvrouw benadrukt dat de coronasteun van overheden verspreid over de wereld geholpen heeft. Ook de ingrepen door centrale banken hadden een positief effect. Volgens haar is er mondiaal voor ongeveer 12 biljoen euro aan steun verleend aan huishoudens en bedrijven.

Volgens Georgieva is het zaak dat overheden blijvende schade van de crisis zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Ze waarschuwt voor 'het risico van ernstige economische littekens als gevolg van banenverlies, faillissementen en de verstoring van het onderwijs'.

Daarom is het bijvoorbeeld zaak dat landen niet te snel zijn met het terugschroeven van de coronasteun. Er is nog een lange weg te gaan, aldus Georgieva. In armere landen is het volgens haar daarnaast belangrijk om ook de oplopende schuld niet uit het oog te verliezen.

Ook WTO is positiever

Ook de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is optimistischer dan eerder. De wereldwijde handel in goederen krimpt dit jaar aanzienlijk, maar minder sterk dan aanvankelijk gevreesd, stelt ze vandaag.

De WTO gaat er nu vanuit dat het volume wereldwijd verhandelde goederen dit jaar 9,2 procent lager zal zijn dan in 2019. Eerder raamde de organisatie de krimp door de coronacrisis in het gunstigste geval nog op 12,9 procent.

Slag om de arm

Bij de nieuwe ramingen houdt de WTO wel meer slagen om de arm dan normaal, omdat een sterke opleving van het longvirus de handel opnieuw parten kan spelen. Ook houden onderzoekers er rekening mee dat sterke opleving van de wereldhandel uitdooft als alle achterstallige aankopen zijn gedaan.

Voor volgend jaar rekent de WTO op een stijging van de wereldhandel van 7,2 procent. Dat is veel minder dan de eerder voorspelde toename van 21,3 procent. Het zal volgens de WTO dan ook langer duren voordat de wereldhandel weer op het niveau is van voor de coronapandemie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van