'Bizar wat beleggers betalen'

Forse koersuitslagen Palantir op eerste beursdag

01 oktober 2020 15:23 Aangepast: 01 oktober 2020 15:58
Topman Alex Karp van Palantir. Beeld © Getty

De koers van het Amerikaanse techbedrijf Palantir ging op de eerste beursdag gisteren flink heen en weer. Zo was er een forse stijging ten opzichte van de laatste koers vóór de officiële beursgang, maar het aandeel eindigde de dag wel weer onder het niveau van de eerste koers.

Palantir is omstreden omdat het spionagesoftware maakt en nauw samenwerkt met de inlichtingen- en immigratiediensten in de VS.

De beursgang was geen traditionele beursgang, maar een 'direct listing'. Er was geen bank die de beursgang begeleidde, maar de prijs werd pas duidelijk toen de eerste koop- en verkooporders aan elkaar gekoppeld werden. 

De aandelen konden voordien ook wel al worden verhandeld, maar niet op een officiële beurs en dat drukte de koers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdams bedrijf opgeslokt door geheimzinnige datareus Palantir

Flinke stijging én daling

De laatst bekende koers van Palantir vóór de beursgang was 7,25 dollar. De eerste aandelen op de officiële beurs werden tegen een prijs van 10 dollar verhandeld, dus 38 procent boven dat niveau.

Vervolgens steeg de koers zelfs even door naar 11,34 dollar, maar daarna verloor de koers terrein. Uiteindelijk sloot Palantir op 9,73 dollar. Dat is onder de eerste officiële koers en zelfs 14 procent onder het hoogste punt van de dag.

'Duur'

"Dit is typisch weer zo'n Amerikaanse beursgang, cijfermatig is het moeilijk te onderbouwen", zegt Stan Westerterp van Bond Capital Partners. Hij vindt het aandeel veel te duur. "Dat zie je wel vaker bij techbedrijven die naar de beurs gaan."

Veel techbedrijven hebben het dit jaar op de beurs goed gedaan en ze zijn goed voor een belangrijk deel van de stijging van de brede Amerikaanse index S&P 500.

"Het is bizar wat beleggers bereid zijn om hiervoor op tafel te leggen, het voelt als de dotcomzeepbel van het jaar 2000", zegt hij. 

Ook Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger, heeft ernstige twijfels bij de waardering van Palantir. Hij is er niet van overtuigd dat het platform dat ze hebben voor bedrijven net zo succesvol zal zijn als het voor de overheid is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van