Reorganisatie

'850 banen weg bij Tata Steel IJmuiden', ondernemingsraad is woest

30 september 2020 12:26 Aangepast: 30 september 2020 15:31
Boze werknemer van Tata Steel in IJmuiden. Beeld © ANP

Tata Steel Nederland in IJmuiden gaat reorganiseren. In totaal verdwijnen er ongeveer 850 banen, zo hoorden ondernemingsraad en vakbonden vandaag onverwachts.

Twee jaar geleden maakte Tata Steel nog bekend dat er 1600 mensen uit zouden moeten. Maar na acties van vakbonden en personeel werd dat besluit deels teruggedraaid. Er zouden in IJmuiden bijna geen mensen ontslagen worden.

Vanochtend stond in vervolg hierop om tien uur nog een overleg gepland tussen de centrale ondernemingsraad (cor) en de directie van het bedrijf over de vraag hoe het nu verder moet, zegt Frits van Wieringen, voorzitter van de cor tegen RTL Z.

Overleg afgebroken

"Dat overleg begon om tien uur met mensen van de Nederlandse directie, van personeelszaken en twee mensen van de Europese directie. Iets later zagen we berichtgeving van De Financiële Telegraaf over de 850 ontslagen."

Het overleg werd direct stilgelegd. Van Wieringen: "Dit is echt ontzettend vreemd allemaal. We zijn totaal verrast. 850 banen. De Nederlandse directie kende dit cijfer ook niet. Die had de focus ook liggen op het het minimaliseren van banenverlies, zo meldden ze eerder nog op intranet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie heeft de langste adem in stakingsstrijd bij Tata Steel: directie of personeel?

'Nederlandse directie gepasseerd'

"Maar de vertegenwoordigers van de Europese directie bevestigden dat 850 banen een getal is waar aan wordt gedacht. Zowel de Nederlandse directie als de ondernemingsraad is hierbij dan gepasseerd, dat kan niet", vervolgt Van Wieringen.

FNV-vakbondsbestuurder Roel Berghuis zat ook bij het overleg van vanavond: "Dat zou over de bedrijfsstructuur gaan. Wat doe je zelfstandig in IJmuiden, wat doe je centraal qua synergie? Pas veel later in de overlegfase kom je dan op baanverlies en getallen uit. En het zou sowieso om een beperkt aantal ontslagen gaan."

Werknemers van wie de functie verdwijnt, kunnen volgens de krant overstappen naar andere functies of via natuurlijk verloop het bedrijf verlaten. De gemiddelde leeftijd onder het personeel in IJmuiden is relatief hoog. Verder zullen de meeste functies verdwijnen op kantoor en wordt de werkvloer in de fabriek zo veel mogelijk ontzien, schrijft het dagblad.

Vertrouwen

De cor heeft vooralsnog geen zin in een gesprek met de directie, zegt Van Wieringen. "We hebben deze zomer nog een enorme strijd gevoerd voor behoud van die banen. Er staat ook zwart op wit dat er bijna geen ontslagen vallen. Dat nu uitgerekend vandaag dit nieuws uitlekt? Dan heeft het toch ook geen zin om met elkaar te gaan praten over de toekomst van het bedrijf. Ons vertrouwen is weg."

In een reactie laat Tata Steel Nederland weten 'te betreuren' dat het cijfer van 850 banen 'in de pers is beland'. Maar het bedrijf ontkent niet dat er inderdaad 850 arbeidsplaatsen op de helling staan.

Wel bezweert de directie dan er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Tata Steel Nederland hoopt dat de bonden snel weer terug naar de onderhandelingstafel komen.

** Dit verhaal is in de loop van de dag aangevuld met een reactie van Tata Steel. Vanmorgen gaf het bedrijf aan nog niets te kunnen zeggen over de berichtgeving, met de toevoeging: "Wij lazen het nieuws ook in de krant." **

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van