0,5 procent

Rente betalen bij Rabobank vanaf 2,5 ton spaargeld

30 september 2020 10:47 Aangepast: 30 september 2020 13:05
Per maand melden 1300 klanten verkeerde overboekingen. Beeld © ANP

Heb je bij de Rabobank meer dan 2,5 ton op de bank staan? Dan betaal je vanaf 1 januari 0,5 procent rente. Nu geldt dit alleen nog voor rekeninghouders met meer dan 1 miljoen op de bank.

Het gaat om een rentetarief per rekening en niet per klant, zegt een woordvoerder.

Met deze aanpassingen blijft 98,7 procent van alle particuliere en zakelijke klanten nog steeds gevrijwaard van negatieve rente, stelt de bank. Die klanten krijgen 0,01 procent rente.

De bank sluit niet uit dat de drempel om negatieve rente te gaan rekenen in de toekomst verlaagd wordt naar spaarders die minder dan 250.000 euro hebben. "We kunnen daar gezien de aanhoudende lage rentes helaas geen garanties op geven."

ING rekent vanaf 1 januari 2021 ook een negatieve rente bij meer dan 2,5 ton aan gestald geld. Ook hier gaat het om een rentetarief per rekening en niet per klant. Bij Triodos ligt de grens zelfs op 100.000 euro.

Bij ABN Amro zijn de rijken van de grote banken vooralsnog het beste af. Daar betalen alleen klanten die 2,5 miljoen aan eigen vermogen vooralsnog rente, 0,5 procent rente sinds april 2020.

Verbod

Sommige landen, zoals België hebben een verbod op negatieve rente. Dat moet voorkomen dat mensen geld thuis gaan bewaren. Minister Wopke Hoekstra van Financiën stelde een jaar geleden dat hij niet van plan was zo'n verbod in Nederland in te voeren.

Hoewel veel banken het aanmoedigen om te sparen is het niet lucratief voor hen. Ze moeten namelijk betalen voor het overschot aan spaargeld dat zij 's nachts stallen bij de Europese Centrale Bank. Die rekent daarvoor -0,5 procent. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Negatieve rente voor miljonairs bij ING: -0,5 procent

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van