Reorganisatie

Honderden banen weg bij bouwconcern BAM

30 september 2020 08:06 Aangepast: 30 september 2020 08:35
BAM heeft weer eens slecht nieuws voor beleggers. Beeld © BAM

Er verdwijnen honderden banen bij bouwconcern BAM. Het bedrijf moet 100 miljoen euro per jaar besparen en gaat reorganiseren.

Door de coronacrisis zijn de opbrengsten veel lager dan verwacht, stelt het bedrijf. Er komt een 'aanzienlijk reorganisatieprogramma'. Het schrappen van banen zorgt voor de grootste kostenbesparing. Bij het bedrijf werken bijna 20.000 mensen.

Onduidelijk hoeveel banen

Het is nog niet duidelijk hoeveel banen precies verdwijnen. "Dat moeten we nog bespreken met de werkmaatschappijen en met de vakbonden. Maar het gaat om een aanzienlijk aantal banen, je moet niet denken aan tientallen", zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen RTL Z. De ontslagen vallen in verschillende landen.

Het gaat om een 'structurele kostenbesparing van 100 miljoen euro per jaar voor de komende jaren'. "Een einddatum is nog niet bekend, hoe langer hoe beter."

Rode cijfers

De eerste zes maanden van dit jaar boekte BAM een nettoverlies van 133,6 miljoen euro. Niet alleen de coronacrisis speelt het bedrijf parten. Ook het afkopen van een erfenis uit het verleden drukt het bedrijf diep in de rode cijfers.

De omzet kromp tot 3,1 miljard euro, 10 procent minder dan dezelfde periode een jaar eerder.  Blijkt in augustus bij een presentatie van de teleurstellende halfjaarcijfers van het bedrijf.

Hoewel het bedrijf in de toelichting vooral wijst naar de impact van het coronavirus (in april en mei draaide het concern op 65 procent van zijn capaciteit), is er meer aan de hand.

Winstwaarschuwing

Zoals begin juli al bleek uit een winstwaarschuwing komt dat deels door structurele verliezen bij het al jaren slecht presterende BAM International. Niet voor niets stoot het bedrijf deze tak noodgedwongen af na 2021 om naar eigen zeggen 'risico's te verminderen'.

Bij prestigieuze projecten in Nederland, denk aan de nieuwe zeesluis bij IJmuiden, verbrandde het bedrijf bovendien recent tientallen miljoenen euro's.

Ook de schikking die het bedrijf trof voor het aandeel in het metrodebacle in 2009 in Keulen kostte het bedrijf een flinke som geld. Bij het ongeluk kwamen twee mensen om het leven toen het stadsarchief en naastgelegen woningen instortten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van