Beursgang

Beleggen in boybands: ongekend populair, maar 'heel risicovol'

29 september 2020 17:11 Aangepast: 29 september 2020 17:42
Beeld © ANP

Big Hit Entertainment, het bedrijf achter de Zuid-Koreaans boyband BTS, is gigantisch populair onder beleggers. Het bedrijf gaat over een paar weken naar de beurs en er is massaal ingetekend op de aandelen. Analisten waarschuwen echter voor een hype.

Het muziekbedrijf maakte vorig jaar nog geen 80 miljoen euro winst, maar er hangt een prijskaartje van zo’n 4 miljard euro aan. De belangstelling was gigantisch: de vraag was 1100 keer groter dan het aantal aandelen dat werd aangeboden.

En dat zijn niet eens de fans van de muziek die staan te springen om een stukje van het aandeel te kopen. Het zijn de institutionele beleggers die hebben ingeslagen, denk aan pensioenfondsen en andere grote investeerders. Zij verwachten veel van het bedrijf achter de vrolijke muziek.

Wat is dat K-pop?

Letterlijk: Koreaanse pop. Een muziekgenre uit Zuid-Korea dat bestaat uit een mix van verschillende stijlen. Denk aan bijvoorbeeld hiphop- en popmuziek. De internationale doorbraak van K-pop is te danken aan rapper Psy. In 2012 had hij een grote hit met Gangnam Style.

Op dit moment verovert boyband BTS wereldwijd de hitlijsten. Ze staan zelfs op nummer 1 in de Billboard Hot 100, de belangrijkste Amerikaanse muzieklijst. 

Coronaproof optreden

Investeerders zien het helemaal zitten in het bedrijf en dan vooral in de boyband BTS. Dat is de meest succesvolle band uit de stal van Big Hit Entertainment. Zelfs in coronatijd verdient BTS geld, ook al kan het niet meer voor uitverkochte zalen spelen. Daar hebben de bandleden namelijk wat op verzonnen: coronaproof optreden.

Een concert van de band in juni was online te bekijken. Meer dan 750.000 mensen betaalden voor dat virtuele optreden. Daarmee ging het concert de boeken in als het grootste online muziekevenement ter wereld.

Mooie wapenfeiten, maar toch zijn analisten kritisch op deze belegging. Analist Corné van Zeijl van Actiam noemt het 'heel risicovol'. Volgens hem is het veel te specifiek. "Het bedrijf richt zich op één soort muziek. Als de hype over is, is het bedrijf ook niet veel meer waard."

Verhoudingen zoek

Het online concept is volgens Van Zeijl een slimme zet, maar dat kan je niet continu doen. Hoogstens een paar keer per jaar en daarna ben je weer klaar met het verdienmodel.

Ook vind hij de waardering 'zeer bijzonder', zegt hij lachend. "Het is niet bijzonder dat bedrijven naar de beurs gaan, maar wel voor deze waarde. De verhoudingen zijn wel zoek."

Daar is Stan Westerterp van JNVB Vermogensbeheer het mee eens. "De beleggers in Azië zijn van oudsher gokkers. Die kijken niet zo naar aandelen als wij hier. Dus niet naar de koers/winstverhouding, naar de cashflow. Ziet het er leuk uit, dan kopen ze het."

Miniatuurvoorbeeld
Ook in Nederland is K-pop populair

Duurste concert in jaren: 166 euro per kaartje voor optreden K-pop

Emotie

Een gevaar voor de particuliere belegger, in dit geval vooral de gewone fan die binnenkort ook een aandeel kan kopen. "Als het mis gaat rennen ze naar de uitgang en zit je met je aandeel dat veel minder waard is", aldus de vermogensbeheerder.

Een aandeel is dus risicovol en erg duur. Waarom wordt het dan gekocht? Volgens de twee analisten heeft dat alles te maken met emotie. "Ik snap het ergens wel dat ze het willen kopen. Het is leuk om te hebben. Een emotie-aandeel, zoals het aandeel Ajax", aldus van Zeijl.

Gerenommeerde artiesten

Want er zijn vast fans die graag een stukje van het bedrijf willen hebben, of liever: de ouders van fans. "Je kan dan tegen je kinderen zeggen dat je hebt geïnvesteerd in BTS, de band die ze zo leuk vinden. Maar voor het rendement hoef je het niet te doen", vervolgt van Zeijl.

Slimmer is volgens Westerterp om te investeren in een mediabedrijf als Vivendi. "Een mediabedrijf dat weer een belang heeft in Universal. Dat heeft allemaal gerenommeerde artiesten onder beheer, die al decennialang garant staan voor succes en inkomsten. Een minder groot risico."

Eerst luisteren voordat je overweegt aandelen te kopen? Dat kan hieronder. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van