Kleingeld

Muntjes van 1 en 2 cent verdwijnen mogelijk uit straatbeeld

28 september 2020 18:46 Aangepast: 29 september 2020 06:38
Beeld © Getty Images

Je krijgt ze nu nog bij een paar winkels als wisselgeld en kunt er soms nog mee betalen. En in een land als België is het nog gemeengoed. Maar de muntjes van 1 en 2 cent verdwijnen mogelijk helemaal uit het straatbeeld.

De komende weken kunnen consumenten, winkeliers, nationale instellingen en andere belanghebbenden hun mening over de euromunten van 1 en 2 cent aan Brussel bekendmaken. De Europese Commissie begint een effectenonderzoek en een consultatieronde om te bepalen of er een algemene Europese regel moet komen over het afronden van cashbetalingen.

Het onderzoek hoort bij eerder gemaakte afspraken. De Europese Commissie onderzoekt periodiek hoe mensen denken over de kosten en criteria van de euromunten, met name die van 1 en 2 cent. Mogelijk komen er Europese regels over afronding van het bedrag.

2021

Dat zou betekenen dat de kleine euromunten verdwijnen. Het dagelijks EU-bestuur beslist pas eind 2021 of ze een wetsvoorstel zal indienen over een afrondingsregel en "mogelijk of het stopzetten van de uitgifte van de 1- en 2-eurocenten gerechtvaardigd is".

In Nederland ronden de meeste winkeliers bedragen af, waarbij ze geen kleine muntjes teruggeven. Van de grote winkels krijg je alleen bij de Aldi ook de kleine munten. Een winkel mag als je er wilt mee betalen echter niet weigeren, tenzij er in de winkel een bord staat waarop staat dat het geld niet wordt geaccepteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winkeliers bang voor terugkeer eurocenten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van