Platformeconomie

Uber krijgt taxivergunning Londen terug van rechter

28 september 2020 14:12 Aangepast: 28 september 2020 15:57
Volgens Uber-chauffeurs kunnen ze nauwelijks rondkomen. Beeld © ANP

Een Uber nemen in Londen kan weer. De taxidienst heeft de vergunning terug nu een Britse rechter vindt dat het bedrijf genoeg heeft gedaan om aan de voorwaarden te voldoen. De vergunning werd eerder ingetrokken omdat de veiligheid van passagiers in het geding was.

In november 2018 verloor Uber haar licentie in London. Een zware klap want de Engelse hoofdstad behoorde wereldwijd tot één van de vijf belangrijkste markten voor het bedrijf.

Transport for London (TfL), dat voor Londen beslist over de licentie, vond dat Uber de veiligheid voor de passagiers in gevaar bracht. Chauffeurs van Uber konden namelijk eenvoudig hun eigen foto uploaden zodat ze onder de naam van iemand anders konden rijden.

Daardoor zijn er minstens 14.000 taxiritten geweest waarbij de chauffeurs niet verzekerd waren. Sommige ritten werden gereden met chauffeurs zonder vergunning. Verder konden chauffeurs die waren geschorst een Uberaccount aanmaken.

Samenwerking met politie

Uber heeft de problemen aangepakt, zo vond ze zelf.  Zo zijn de methodes om de identiteit van chauffeurs en hun verzekeringen te controleren uitgebreid. Medewerkers zijn in samenwerking met de Metropolitan Police Service beter opgeleid, zodat ze fraude met documenten sneller herkennen. 

De taxidienst huurde KPMG in voor een onafhankelijk rapport en ging daarna in hoger beroep.

Uber heeft volgens de rechter in het verleden wel fouten gemaakt, maar is nu geschikt om een vergunning te hebben. Het bedrijf krijgt een vergunning voor anderhalf jaar, zo blijkt uit de uitspraak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van