Beleggersbarometer

ING: beleggers vrezen nieuwe aandelencrash bij tweede coronagolf

26 september 2020 15:36 Aangepast: 26 september 2020 15:52
Beeld © Getty

Een tweede coronagolf zal ook op beurzen grote effecten hebben verwachten beleggers. De koersen zullen net als eerder dit jaar weer hard onderuit gaan, geven zij aan in een enquête van ING.

Van de ondervraagden verwacht ruim twee derde een koerscorrectie bij een tweede coronagolf. Of de koersdalingen net zo hevig zullen zijn als in het begin van het jaar, daar zijn de meningen over verdeeld.

Ongeveer de helft van de ondervraagden denkt dat de verliezen minder groot zullen zijn, slechts 20 procent verwacht een hardere crash dan in het voorjaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bloedbad AEX: dit jaar maar 2 fondsen op minder dan 10 procent verlies

Vertrouwen is terug

In januari en februari kleurden de koersborden wereldwijd dieprood vanwege de angst voor de gevolgen van het steeds verder verspreidende coronavirus. Dat leidde tot een dieptepunt in het beleggersvertrouwen, de index waar ING dat vertrouwen mee bijhoudt daalde tot 68 punten. Voor het eerst dit jaar staat deze zogeheten Beleggersbarometer deze maand weer boven de 100 punten. 

Maar beleggers blijven voorzichtig. Ze verwachten dat de Nederlandse economie nog wel een tik krijgt in de komende maanden. De AEX zal volgens hen het jaar uitgaan op een stand van 543 punten, een forse daling ten opzichte van de slotstand van 604 punten vorig jaar. Vrijdag sloot de AEX op 540 punten. 

Instapmomentje?

Stel dat koersen nog eens hard onderuitgaan, dan lijkt er nog genoeg animo onder beleggers om daarna weer 'in te stappen'. Een derde zegt bij te kopen na een koerscorrectie. Nog eens een derde doet niets en de rest weet het nog niet. 

"Het lijkt er hiermee op dat beleggers nog geld langs de kant hebben staan om bij een eventuele correctie bij te kopen", verklaart Bob Homan, hoofd ING Investment Office. Dat is volgens hem ook terug te zien in het klantgedrag bij de bank. "In maart en april zijn veel nieuwe beleggersrekeningen geopend, maar er wordt nog lang niet op elke nieuwe rekening daadwerkelijk belegd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Instapmoment: nu aandelen kopen of nog even wachten?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van