Vrees voor nieuwe lockdowns

Beurzen onderuit door verdachte transacties bij banken en corona

21 september 2020 18:09 Aangepast: 21 september 2020 18:17
Een handelaar aan het werk op de New York Stock Exchange. Beeld © AFP

De beurzen in de VS en Europa hebben het moeilijk. Beleggers schrikken van onthullingen over verdachte transacties bij banken wereldwijd. Verder drukt de vrees voor strengere maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan het sentiment.

Op de beurzen zorgt het oplopende aantal coronabesmettingen voor een negatieve stemming bij beleggers. Gevreesd wordt dat er in sommige landen nieuwe lockdowns komen om het coronavirus onder controle te krijgen. Dat zal mogelijk de economie raken.

De Amsterdamse AEX-index eindigt 2,7 procent in de min. Op biotechfonds Galapagos en Just Eat Takeaway na dalen alle AEX-fondsen.

De Midkap-index, van middelgrote beursfondsen, verliest eveneens bijna 2,7 procent. Flow Traders, dat profiteert van onrust op de beurzen, is de enige stijger.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede coronagolf teistert Spanje: wat gaat daar mis?

Luchtvaart

Luchtvaartbedrijven en bedrijven die actief zijn in de toerismesector staan in de min als gevolg van de coronavrees. In Amsterdam daalt Air France-KLM 6 procent, terwijl IAG (waaronder onder meer British Airways valt) meer dan 13 procent lager staat.

Verder verliest staalmaker ArcelorMittal, dat in een cyclische sector actief is, meer dan 8 procent. Randstad, een graadmeter voor de economie, daalt 6 procent.

Cruisebedrijven

Ook in de VS vallen in de luchtvaart harde klappen: Delta Air Lines, United Airlines en American Airlines verliezen op Wall Street tot 7,5 procent.

Cruisebedrijven Carnival, Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line dalen tot 6,3 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING weer in verlegenheid gebracht door dubieuze geldstromen

Bankensector onderuit

De bankensector staat in zowel Europa als in de VS in de schijnwerpers na de onthullingen over verdachte transacties wereldwijd. In de documenten worden bijna negentig banken en andere financiële instellingen genoemd. Zij zouden tot wel 2 biljoen dollar aan dubieuze geldstromen hebben gefaciliteerd.

In Europa en Azië staan onder meer de koersen van HSBC, Deutsche Bank, ING en Standard Chartered onder druk. In de Verenigde Staten gaat het onder meer om JPMorgan Chase en Bank of New York Mellon. Zij leverden tot 3 procent in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veel werknemers met klachten komen tóch naar werk

ING verliest

In Amsterdam krijgt ING rake klappen na berichten dat de Poolse dochter van de bank zijn klanten jarenlang zou hebben geholpen om dubieus geld vanuit Rusland weg te sluizen.  ING is hekkensluiter in de AEX met een verlies van ruim 9 procent.

Vanochtend schreven het FD en Trouw op basis van Amerikaanse staatsgeheime documenten en meldingen van verdachte transacties, dat de Poolse ING-dochter Bank Slaski jarenlang betrokken is geweest bij zogenoemde spiegeltransacties. Daarmee kan vermogen uit een land worden verplaatst.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van