Machtstrijd

Moederbedrijf TikTok na Trump-deal: Chinezen blijven de baas

21 september 2020 15:23 Aangepast: 21 september 2020 20:27
Beeld © ANP

TikTok komt dan wel deels in Amerikaanse handen, maar de Chinezen blijven de baas. Dat stelt moederbedrijf ByteDance nu er een voorgestelde deal is gesloten met softwaregigant Oracle en supermarktketen Walmart.

Het is een opmerkelijke claim. Eerder zeiden de Amerikanen dat TikTok Global, zoals het nieuwe Amerikaanse bedrijf heet, voor het grootste deel in handen komt van Amerikaanse investeerders.  

TikTok Global werd opgericht onder druk van de Amerikaanse overheid. President Donald Trump dreigde de app uit Amerikaanse app-stores te halen uit vrees dat de gegevens van Amerikanen in gevaar waren omdat ze door Chinezen worden opgeslagen. De app zou op zwart gaan tenzij de Amerikaanse tak van TikTok in Amerikaanse handen kwam.

Gegoochel met cijfers 

En dat is nu het geval, beweren althans de Amerikanen. Samen hebben de twee Amerikaanse bedrijven 20 procent van TikTok Global in handen (12,5 procent voor Oracle en 7,5 procent Walmarkt), werd gisteren bekend.

Maar omdat moederbedrijf ByteDance ook voor zo'n 40 procent in handen is van Amerikaanse investeerders, wordt TikTok 'een onafhankelijk Amerikaans bedrijf', zo stelde Oracle dit weekend.

Indirect is het bedrijf dan namelijk voor 53 procent Amerikaans. Ook komen er volgens Oracle vier Amerikanen in de Board of Directors.

Zeggenschap

ByteDance denkt daar anders over. Het zou een 'gerucht zijn', dat het bedrijf in Amerikaanse handen is, zo zegt het tegen Reuters. 20 procent komt inderdaad in handen van Oracle en Walmart, maar ByteDance zou de zeggenschap niet verliezen doordat het 80 procent van TikTok Global in handen houdt. 

In het bestuur zitten straks ByteDance-oprichter Zhang Yiming en Walmart's baas Doug McMillon, samen met de huidige directeuren van ByteDance, zo stelt het bedrijf. Het wil niet reageren op vragen wie er verder een stoel aan tafel krijgt.

Creativiteit

Het lijkt dus een slimme truc om zowel de Amerikaanse als de Chinese overheid tevreden te stellen en zo toch de app in de lucht te houden in de VS.

"Deze deal is voor elk wat wils. De Amerikanen kunnen de overwinning opeisen, al is daar wat creativiteit voor nodig", zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. "Maar ook China kan met deze deal leven: ByteDance behoudt immers de zeggenschap, geeft geen technologie weg, en China kan voortaan dezelfde eisen stellen aan Amerikaanse bedrijven in China."

Overigens stelt Trump dat de VS de deal niet goedkeurt als de Amerikanen geen volledige zeggenschap krijgen. Op haar beurt moet ByteDance voor de deal toestemming krijgen van de Chinese overheid. Die zou die goedkeuring niet geven, stelt hoofdredacteur Hu Xijin van de Chinese krant Global Times dat bekend staat als een spreekbuis van de overheid. "De huidige verdeling brengt de nationale veiligheid, belangen en waardigheid van China in gevaar."

Soap

Zoals een echte soap betaamt, sleept de kwestie TikTok zich al maanden voort.

ByteDance sprak met meerdere grote Amerikaanse techbedrijven onder wie Microsoft over de overname van de Amerikaanse activiteiten van de populaire videoapp. 

Dat deed het onder zware druk van de VS. Het Chinese ByteDance zou te nauwe banden hebben met de overheid van dat land. De VS is bezorgd dat gebruikersgegevens in handen komen van de Chinese overheid. Om die reden dreigde president Trump met een ban in de VS, als ByteDance de Amerikaanse tak van het bedrijf niet verkocht aan een Amerikaans bedrijf.

Verbod uitgesteld

Het downloadverbod van TikTok zou vandaag ingaan, maar is door de gesloten deal met een week uitgesteld. In de tussentijd bekijkt onder meer Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, de gemaakte afspraken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van