Decreet

TikTok vecht verbod Trump aan bij federale rechtbank

19 september 2020 11:06 Aangepast: 19 september 2020 13:45
Beeld © Getty Images

TikTok en haar moedermaatschappij ByteDance proberen via de rechter het verbod dat door de regering-Trump is uitgevaardigd van tafel te krijgen. Ze hebben een klacht ingediend tegen het decreet van Trump waarmee Amerikaanse bedrijven wordt verboden zaken met hen te doen.

Volgens Bloomberg is vrijdagavond een verzoek ingediend bij de federale rechter in Washington.

Als het Chinese bedrijf zijn Amerikaanse activiteiten zondag niet verkocht heeft aan een Amerikaans bedrijf, verdwijnt TikTok uit alle appwinkels, zo dreigde Trump eerder. Hij meent dat de data van Amerikaanse gebruikers niet veilig zijn. Volgens Trump kan de Chinese overheid meekijken op de servers van TikTok.  

De president zou volgens de advocaten van TikTok buiten zijn boekje zijn gegaan toen hij de app wilde verbieden. Hij deed dat volgens het Chinese bedrijf vanwege politieke redenen in plaats van om een "ongebruikelijke en buitengewone bedreiging" voor de VS te stoppen, zoals de wet voorschrijft.

TikTok stelt dat het verbod ook in strijd is met de Amerikaanse grondwet, specifiek met het recht op vrije meningsuiting van het bedrijf.

Klacht

De acties van Trump zouden "een online gemeenschap vernietigen waar miljoenen Amerikanen samenkomen om zich te uiten", aldus de klacht. Het bedrijf beweert ook dat het Amerikaanse ministerie van Handel "bewijs negeerde" waaruit blijkt dat TikTok zich inzet voor de privacy en veiligheid van zijn Amerikaanse gebruikers.

In augustus stapte het bedrijf ook al eens naar de rechter.

Als de Amerikaanse klanten filmpjes willen blijven posten en kijken, is er nog een ontsnappingsmogelijkheid. Moederbedrijf ByteDance kan het verbod nog voorkomen door voor maandagochtend 6.00 uur (Nederlandse tijd) zijn Amerikaanse activiteiten te verkopen aan een Amerikaans bedrijf. 

Oracle

Om aan deze eis tegemoet te komen, onderhandelt ByteDance met het Amerikaanse techbedrijf Oracle over een overname. Afgelopen maandag zijn ze al met een oplossing gekomen, maar die moet nog goedgekeurd worden door de Amerikaanse en Chinese overheid.

Oracle zou de gegevens gaan beheren en opslaan op Amerikaanse servers. Daarnaast zou TikTok worden ondergebracht in een nieuwe Amerikaans bedrijf. Daar zou Bytedance vervolgens wel de grootste aandeelhouder van worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van