Vertrekken is betalen?

Aandeelhouders Unilever aan het woord: wordt bedrijf volledig Brits?

21 september 2020 06:07 Aangepast: 21 september 2020 06:08
Het kantoor van Unilever in Rotterdam. Beeld © HH

De top van Unilever wil dolgraag dat het Nederlands-Britse bedrijf volledig Brits wordt. Maar daarvoor moet deze maker van Andrélon, Calvé en Unox wel de aandeelhouders in Nederland mee krijgen. Die zijn vandaag aan het woord in een buitengewone vergadering. Vijf vragen.

Waarover wordt precies gestemd?

De stemming gaat over de bedrijfsstructuur van Unilever. Als die wordt aangepast, zoals de top van het bedrijf wil, is Unilever straks helemaal geen Nederlands bedrijf meer.

Het voedingsmiddelenbedrijf bestaat nu uit twee bedrijven: een Nederlandse NV en een Britse PLC (public limited company). De leiding van het miljardenbedrijf wil af van die dubbele nationaliteit omdat dit het bedrijf meer 'flexibiliteit' zou geven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Unilever hoopt op 22 november helemaal Brits te zijn

Moeten de werknemers in Nederland dan verhuizen?

Nee. De toezegging dat Nederlands personeel niet hoeft te verhuizen, is al gedaan. Unilever heeft nu twee hoofdkantoren: in Londen (6000 werknemers) en Rotterdam (2500 werknemers). Die beide kantoren blijven open. Dat geldt ook voor het onderzoekscentrum in Wageningen (500 medewerkers). Alleen zou 'Londen' straks het enige hoofdkantoor zijn.

Wat verandert er dan wel?

Nou, als Unilever straks geen Nederlands bedrijf meer heeft, is dat vooral slecht nieuws voor de Nederlandse schatkist. Die profiteert dan niet meer van de winst die het bedrijf de afgelopen jaren heeft opgebouwd in Nederland.

Dat geldt dus ook voor de veelbesproken dividendbelasting over de winstuitkering die Unilever uitdeelt aan zijn aandeelhouders.

Het huidige kabinet van premier Rutte wilde die dividendbelasting eerder nog afschaffen, maar na veel ophef ging dat niet door. Als deze belasting wel was afgeschaft, dan was Unilever waarschijnlijk volledig Nederlands geworden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Unilever wordt Brits: kabinet verliest strijd van machtige beleggers

Kan Unilever zomaar de deur achter zich dichtrekken?

Hier wringt de schoen het meest. Er is namelijk een omstreden wet in de maak die ervoor moet zorgen dat bedrijven die de Nederlandse dividendbelasting willen omzeilen door te vertrekken uit Nederland, daar geen voordeel uit halen.

Ze krijgen dan alvast een aanslag voor de dividendbelasting voor alle winst die in het bedrijf aanwezig is, maar nog niet is uitgekeerd. In het geval van Unilever gaat dat om maar liefst 11 miljard euro.

Dat is voor de bedrijfstop een reden om de verhuizing af te blazen. Het zou 'niet in het belang zijn van Unilever, zijn aandeelhouders en andere belanghebbenden'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vertrekken is betalen: 'Eindafrekening voor belastingontwijkende bedrijven'

Valt vandaag de beslissing al?

Nee. Vandaag horen we eerst hoe de bezitters van Nederlandse (nv) aandelen over het plan denken. Zij konden tot afgelopen woensdag digitaal stemmen.

Volgende maand moeten dan ook nog de bezitters van Brits (plc) aandelen nog stemmen over het voorstel. Die uitslag wordt bekend op 12 oktober. Alleen als in beide vergaderingen de meerderheid vóór stemt, wordt Unilever volledig Brits.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van