Beursgang

Richard Branson wil 400 miljoen dollar voor geheim project

17 september 2020 12:15 Aangepast: 17 september 2020 12:21
Richard Branson, oprichter van en drijvende kracht achter Virgin. Beeld © Getty

De Britse zakenman Richard Branson wil via een beursgang 400 miljoen dollar (340 miljoen euro) ophalen voor een nieuw bedrijf. Wat dat bedrijf gaat doen is nog niet precies bekend.

VG Acquisition heet het nieuwe bedrijf van Branson dat naar de beurs van New York gaat en daar 400 miljoen dollar wil ophalen bij beleggers.

Wat het bedrijf met de opbrengst gaat doen, dat is nog een verrassing. In de prospectus zegt VG Acquisition wel dat het de opbrengst wil gebruiken voor een overname in sectoren die zich op consumenten richten in de VS en West-Europa.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Screw it, just do it: vijf ondernemerslessen van Richard Branson

Virgin

Daarbij moet gedacht worden aan de sectoren waarin Richard Branson met het merk Virgin al 'waarde voor aandeelhouders heeft gecreëerd'.

Branson begon met het platenlabel Virgin en richtte zich onder meer op de luchtvaart met Virgin Atlantic. Ook is hij actief in de sectoren als de financiële dienstverlening, gezondheid, media en de ruimtevaart. Dat laatste via Virgin Galactic.

Populair

Het lijkt merkwaardig om 400 miljoen aan beleggers te vragen, zonder precies duidelijk te maken wat er met het geld gaat gebeuren. Maar de laatste tijd gebeurt dat wel vaker.  

In het jaar tot nu toe werd er wereldwijd al voor 33 miljard dollar opgehaald door zogenaamde special purpose acquisition companies (Spacs) zoals VG Acquisition. Dat is ruim 3,5 keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljardair Richard Branson biedt eigen tropisch eiland aan om zijn bedrijf te redden

Branson heeft al ervaring met Spacs

Spacs proberen meestal binnen een paar jaar een bestemming te vinden voor het geld dat ze hebben. Ze nemen daarbij een belang in een bedrijf dat nog niet beursgenoteerd is. Zo'n bedrijf dat nog niet op de beurs staat krijgt zo dus wel een beursnotering. Dat gebeurde vorig jaar met Richard Branson's Virgin Galactic.

Dat ging naar de beurs doordat Social Capital Hedosophia een belang nam in Virgin Galactic. Met VG Acquisition staat Branson nu dus aan de andere kant.

Voordelen Spac

Als voordeel van het in zee gaan met een Spac in vergelijking met geld ophalen via een beursgang geldt dat een traditionele beursgang veel tijd kost. 

Met een Spac breng je een bedrijf makkelijk naar de beurs. Verder hoef je, in tegenstelling tot wat bij een gewone beursgang het geval is, niet met veel beleggers te overleggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CM.com mogelijk via Dutch Star Companies One toch naar de beurs

Dutch Star Companies One

In Nederland was er begin 2018 een soortgelijke beursgang, van Dutch Star Companies One. Zo'n twee jaar lang was het beursfonds niet meer dan een zak geld, maar uiteindelijk werd er geld gestoken in CM.com.

Dat bedrijf, dat zich richt op communicatie voor bedrijven via sms en WhatsApp, kon via Dutch Star Companies One de zo begeerde beursgang toch nog kon realiseren.

Vertrouwen

Het komt er bij beursgangen als die van VG Acquisitions of Dutch Star Companies One in feite op neer dat je vertrouwen moet hebben in de kwaliteiten van de managers.

Dat is het enige dat je weet. Mochten de managers van VG Acquisition binnen twee jaar geen besteding kunnen vinden voor de zak geld die ze gaan ophalen, dan krijgen beleggers hun geld terug.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van