Klimaatvoorwaarden

Hoekstra over rechtszaak Greenpeace: KLM doet genoeg aan duurzaamheid

14 september 2020 19:53 Aangepast: 14 september 2020 20:13
Een stewardess van KLM op Schiphol, begin juli 2020. Beeld © ANP

Het steunpakket waarmee KLM tijdens de coronacrisis op de been wordt gehouden, spoort de luchtvaartmaatschappij voldoende aan om te verduurzamen. Dat zegt minister Wopke Hoekstra (Financiën). Greenpeace denkt daar anders over en wil dat de steun wordt ingetrokken.

KLM krijgt harde klappen door de coronacrisis. Om te overleven kreeg de maatschappij een steunpakket van 3,4 miljard euro. 1 miljard daarvan is een directe lening van de staat. De overige 2,4 miljard euro is een lening van banken waarvoor de staat garant staat.

Volgens Greenpeace had het kabinet in ruil voor de staatssteun klimaatafspraken moeten maken. In een kort geding eist ze dat de steun wordt ingetrokken door de rechter.

Nachtvluchten

Het kabinet vindt het belangrijk dat KLM ook haar bijdrage levert aan duurzaamheid, zegt Hoekstra. Daarom is afgesproken dat er minder 's nachts mag worden gevlogen en dat de CO2-uitstoot moet worden verlaagd. KLM doet dat onder meer door duurzame brandstoffen bij te mengen en het gebruik van de trein voor korte afstanden te stimuleren.

"Wij vinden dat we een gebalanceerd pakket aan voorwaarden hebben opgesteld, dat recht doet aan geld van de belastingbetaler dat voor de steun beschikbaar wordt gesteld", aldus Hoekstra. Hij wijst erop dat het pakket ook is goedgekeurd door de Europese Commissie.

Uitstoot

KLM heeft beloofd dat het in 2030 de uitstoot per passagierskilometer met 50 procent heeft teruggedrongen.

Greenpeace wil echter dat er harde afspraken worden gemaakt over de hoeveelheid CO2 die KLM mag uitstoten per jaar. Dat quotum zou ieder jaar verder verlaagd moeten worden.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Greenpeace sleept staat voor de rechter om steun KLM

Miljoenenverlies per uur

Air France-KLM luchtvaartmaatschappij kreeg miljarden aan noodsteun van de Nederlandse en Franse overheid: geld dat vooral bedoeld is om salarissen en vaste lasten te kunnen blijven betalen en te voorkomen dat de twee bedrijven omvallen.

In het tweede kwartaal spoot het geld eruit bij het bedrijf. In de maanden april, mei en juni verloor het bedrijf 1,2 miljoen euro per uur.

Nog altijd aarzelen passagiers met het boeken van een vlucht. Je krijgt namelijk alleen je geld terugkrijgen als een vlucht is geannuleerd. KLM maakte vandaag bekend dat het de voorwaarden verandert. Wie een vlucht boekt die voor 31 maart vertrekt, kan een voucher krijgen als een reiziger niet naar de bestemming wil vliegen. Met die voucher kan geld terug gevraagd worden of een nieuwe reis worden geboekt. 

De maatregel geldt ook voor mensen die al geboekt hebben.

Het bedrijf loopt nog wel flink achter met de afhandeling van alle oude ingediende terugbetalingsverzoeken. "We lopen de achterstand snel in", zegt het bedrijf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van