Vlaamse koophonger

Mediahuis neemt NDC over, meer dagbladen in Belgische handen

14 september 2020 13:42 Aangepast: 14 september 2020 13:43
Mediahuis neemt NDC Mediagroep over. Beeld © ANP Foto.

Het Belgische mediabedrijf Mediahuis is weer een paar Nederlandse kranten rijker. Het bedrijf dat onder meer eigenaar van NRC en De Telegraaf is, neemt NDC Mediagroep over. Dat heeft op haar beurt onder meer Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant in handen.

De overname is goedgekeurd door de aandeelhouders van NDC. FB Oranjewoud en Je Maintiendrai Fonds tekenden een principeakkoord. Het overnamebedrag is niet bekend.

De aandeelhouders hebben volgens de Leeuwarder Courant in de deal bedongen dat ze samen twee commissarissen mogen aanwijzen voor de Raad van Commissarissen van NDC. Mediahuis benoemt de drie andere leden. NDC behoudt ook een eigen directie.

600 medewerkers

Bij het mediabedrijf werken zeshonderd mensen. Er zijn volgens NDC geen harde afspraken gemaakt over behoud van banen, maar Mediahuis zou hebben aangegeven dat de journalistiek en zelfstandigheid van de merken belangrijk is. Daarmee is er vertrouwen bij de leiding van NDC dat werkgelegenheid behouden blijft.

De overname moet nog wel worden goedgekeurd door mededingingsautoriteit ACM. Dit duurt een paar maanden. In de tussentijd wordt de ondernemingsraad van NDC ook om advies gevraagd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ACM geeft toestemming voor overname TMG door Mediahuis

Groei

Mediahuis bestaat pas sinds 2013 maar wordt steeds groter in Nederland. Zo namen de Belgen eerder TMG over, eigenaar van merken als De Telegraaf en Privé. 

Evert van Dijk, algemeen hoofdredacteur en directielid van NDC spreekt van een dubbel gevoel. Enerzijds was er de trots dat NDC als regionaal mediabedrijf tot nu zelfstandig wist te opereren. Anderzijds biedt de samenwerking vele voordelen, met name op het gebied van de 'noodzakelijke digitale transformatie'.

Op de vraag of NDC zelfstandig had kunnen blijven bestaan, heeft Van Dijk niet direct een antwoord. "Gegeven corona draaien we goed", zegt hij. Verder spreekt hij van de keuze van aandeelhouders om nu voor deze koers te kiezen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van