Laatste kans op grote overname

Gevecht om Italiaanse beurs: Euronext weer afgetroefd door Zwitsers?

14 september 2020 13:31
Topman Raffaele Jerusalmi van de beurs van Milaan met de Italiaanse premier Conte. Beeld © Nicola Marfisi/AGF/REX/Shutterstock

Euronext, het bedrijf waar ook de Amsterdamse beurs onderdeel van is, heeft een bod uitgebracht op de beurs van Milaan. Maar de Zwitserse en Duitse beursbedrijven liggen ook op de loer en volgens persbureau Reuters willen de Zwitsers het meest betalen.

Euronext, dat naast de de beurs van Amsterdam, ook de beurzen van Brussel, Parijs, Lissabon, Dublin en Oslo bezit, heeft een niet-bindend bod uitgebracht op de beurs van Milaan.

Daarbij werkt het samen met de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo (de grootste Italiaanse bank) en investeringsbank Cassa Depositi e Prestiti (CDP), die in handen is van de Italiaanse staat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Euronext profiteert van corona, extra handel op beurzen

Italiaanse staat

Die samenwerking kan een voordeel zijn, schrijft de Financial Times, omdat de Italiaanse staat zo een vinger in de pap krijgt. Het zou immers 8 procent van de aandelen Euronext krijgen.

Ook kan Euronext zo de deal verkopen als een 'Europese deal', wat de kansen op succes zou kunnen vergroten.

Concurrentie

Euronext heeft bij de belangstelling concurrentie van Deutsche Börse en de Zwitserse beurs. Inmiddels zou Six, de Zwitserse beurs, het hoogste bod hebben uitgebracht, schrijft persbureau Reuters op basis van bronnen.

Ook Deutsche Börse zou hebben geboden. De bedragen van de drie partijen liggen volgens Reuters tussen de 3,5 en 4 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Herweging AEX-index: ASML weegt het zwaarst, maar is niet de grootste

Euronext weer afgetroefd?

Als de Zwitsers inderdaad aan de haal gaan met de Milanese beurs, dan zou dat de tweede keer in korte tijd zijn dat Euronext in een overnamegevecht met hen in het stof moet bijten.

Onlangs wilden beide bedrijven ook de beurs van Madrid overnemen en ook toen was de Zwitserse beurs de winnaar.

Consolidatie

Ooit had elk land zijn eigen zelfstandige beursorganisatie. Inmiddels heb je in Europa vier concerns die bijna alle belangrijke beurzen in handen hebben. Naast Euronext zijn dat Deutsche Börse, Six uit Zwitserland en de London Stock Exchange.

Inmiddels behoren de meeste kleinere beurzen tot één van bovengenoemde organisaties. De beurs van Italië (in Milaan) is één van de laatste beurzen die nog over te nemen zijn en biedt daarmee één van de laatst mogelijkheden om in Europa te groeien.

Londense beurs

De Milanese beurs is nu nog van de Londense beurs, maar die heeft het te koop gezet. Het denkt dan meer kans te hebben om toestemming te krijgen van de Europese autoriteiten voor de overname van data-analysebedrijv Refinitiv voor 27 miljard dollar (22,7 miljard euro).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Euronext en Nasdaq azen op de beurs in Oslo: 'Veel winst te halen'

Schaalgrootte

Beurzen zijn net als gewone bedrijven op zoek naar schaalgrootte. Alle redenen die gelden voor bedrijven met een platform om overnames te doen gelden ook voor beurzen, zei Ben Jacobsen, hoogleraar financiering aan de TIAS Business School van de Universiteit van Tilburg, eerder.

Na een overname kunnen IT-systemen immers worden geïntegreerd. Als alles op één systeem draait, dan nemen ook de onderhoudskosten af. Er zijn enorme schaalvoordelen te behalen, zegt Jacobsen.

Meer beleggers bereiken

Wat je bij een fusie tussen beurzen ook toevoegt, is dat beursgenoteerde bedrijven voor een grotere groep beleggers in beeld komen, legde Albert Menkveld, hoogleraar Finance aan de VU, vorig jaar uit.

Bedrijven met een notering op de ene beurs, worden na een fusie of overname van beurzen, eenvoudiger te kopen voor beleggers die op die andere beurs actief zijn, aldus Menkveld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van