David Beckham is aandeelhouder

Britse Guild Esports wil naar de beurs om spelers aan te trekken

09 september 2020 18:46 Aangepast: 09 september 2020 18:55
David Beckham heeft een 'aanzienlijk' minderheidsbelang in Guild Esports. Beeld © Getty

Guild Esports, het gamebedrijf waarin oud-profvoetballer David Beckham een minderheidsbelang heeft, wil via de beurs geld ophalen om nieuwe spelers te kunnen vastleggen en om te kunnen groeien.

Binnenkort kun je op de beurs in Londen aandelen kopen in het bedrijf, dat wil deelnemen aan toernooien in populaire games als Fortnite, Counter-Strike: Global Offensive, Rocket League en Fifa.

Met de uitgifte van aandelen wil Guild Esports  20 miljoen pond (22 miljoen euro) ophalen. Met dat geld denkt het bedrijf tot 20 professionele gamers aantrekken. Ook wil het verder investeren in groei.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IOC: voorlopig geen esports bij Olympische Spelen

Groeiende markt

eSports zijn computerspelletjes waarbij je, net zoals bij bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd, een wedstrijd kunt volgen, maar dan online. Het gaat om een groeiende markt.

De komende 3-5 jaar zal de markt met gemiddeld 6,4 procent per jaar  groeien, voorspelt een rapport van adviesbureau PWC uit december. Dat rapport is nog van vóór de coronacrisis. In de tussentijd is eSporten populairder geworden.

Esports: een deelnemer aan de finale van Counter-Strike: Global Offensive, eerder dit jaar, op de ESL Intel Extreme Masters. Esports: een deelnemer aan de finale van Counter-Strike: Global Offensive, eerder dit jaar, op de ESL Intel Extreme Masters.

Toernooien winnen en sponsors

Er zijn honderden miljoenen mensen die eSports bekijken. Spelers kunnen geld verdienen door een toernooi te winnen of contracten te sluiten met bedrijven als Guild Esports.

Dergelijke bedrijven verdienen op hun beurt weer geld door het winnen van toernooien en het aantrekken van sponsors. Of door naar de beurs te gaan, en daar kapitaal op te halen. 

Guild Esports werd vorig jaar opgericht, maar ging drie maanden geleden pas echt van start. In juni haalde het bedrijf, nog buiten de beurs om, 5 miljoen pond op bij investeerders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Utrecht krijgt groot complex voor esporters

David Beckham

Eén van de oprichters van Guild Esports is David Beckham, de oud-voetballer van Manchester United en Real Madrid en het Engelse nationale elftal.

De echtgenoot van ex-Spice Girl Victoria Adams heeft volgens Guild Esports een 'significant' minderheidsbelang in het bedrijf en zal zijn 'wereldwijde invloed' benutten om om de ontwikkeling van de onderneming te ondersteunen.

Niet de eerste

Guild Esports is niet het eerste bedrijf dat met spelers aan toernooien wil meedoen en aan de beurs is genoteerd. Het Canadese Enthusiast Gaming en Astralis uit Denemarken gingen de Britten voor.

Beleggers hebben aan Astralis nog weinig plezier beleefd. Het bedrijf ging tegen een prijs van 8 Deense kroon naar de beurs, maar nu koerst het aandeel onder de 5 kroon.

Enthusiast Games kreeg eind januari een notering op de beurs van Toronto, na eerst op een kleinere beurs te hebben gestaan. De eerste dag sloot het aandeel op 1,94 Canadese dollar. Dat is nu gedaald tot 1,66 Canadese dollar.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'David Beckham investeert fors in esports'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van