Hele techsector krijgt klappen

Koers Tesla implodeert: daling van 21 procent

09 september 2020 10:40 Aangepast: 09 september 2020 13:49
Technologie-index daalde de afgelopen anderhalve week met 10 procent. Beeld © Getty

Technologieaandelen zetten het koersverlies van de afgelopen dagen voort. Gisteren daalde de koers van Tesla zelfs met 21 procent.

Beleggers in Tesla hadden gisteren een bijzonder slechte dag. De koers van de producent van elektrische auto's kelderde met maar liefst 21,1 procent. De afgelopen dagen ging de koers ook al omlaag. Alles bij elkaar ging er sinds 31 augustus een derde van de koers af.

Ook andere techfondsen gingen gisteren onderuit. Zo daalde Apple met ruim 6,5 procent en Microsoft met bijna 5,5 procent. De hele Nasdaq-index, waarin veel technologie-aandelen zitten, verloor 4,1 procent.

Tesla niet in S&P 500

Tesla lijdt onder het feit dat het niet in de brede toonaangevende Amerikaanse S&P 500-aandelenindex werd opgenomen. Als een onderneming in zo'n index zit, dan lokt dat altijd extra vraag naar het aandeel uit.

De beslissing om Tesla uit de index te laten viel afgelopen vrijdag. Toen ging er al 7 procent van de koers af. Maandag was Wall Street gesloten vanwege Labor Day. Beleggers hadden die vrije dag blijkbaar gebruikt om er nog eens over na te denken en haalden gisteren nog veel meer van de koers af.

Verder had Tesla last van het feit dat General Motors (GM) een belang van 11 procent koopt in Nikola, het bedrijf dat verschillende modellen elektrische vrachtwagens heeft ontworpen. GM gaat ook elektrische pick-up trucks bouwen voor Nikola. Tesla wil zelf eveneens een elektrische vrachtwagen op de markt brengen. 

Musk in één dag 16,5 miljard armer

Ceo en grootaandeelhouder Elon Musk voelt de koersval van Tesla keihard in zijn portemonnee. Hij heeft zo'n 20 procent in Tesla, zodat hij gisteren op papier maar liefst 16,5 miljard dollar (14 miljard euro) armer werd. Nog nooit verloor een persoon in één dag tijd zoveel geld, blijkt uit de Bloomberg Billionaires Index.

In vergelijking met de top op 31 augustus, toen een aandeel Tesla even 500 dollar kostte, werden Musk's Tesla-aandelen al zo'n 32 miljard dollar minder waard. Ondanks alles mag Musk niet klagen. In april bezat hij immers nog 'maar' een kleine 25 miljard dollar en hij is nu nog de nummer acht op de ranglijst van rijkste personen ter wereld.

Verzesvoudiging in acht maanden

Ook in de dagen vóór de beslissing om Tesla uit de S&P 500 te houden, daalde de koers overigens al. De koers was daarvoor in korte tijd enorm gestegen: in vier maanden tijd met 160 procent. Tussen eind december en eind augustus verzesvoudigde de koers zelfs.

Dat kwam mede door de splitsing van het aandeel, waarbij je voor één oud aandeel vijf nieuwe kreeg. Voor het concern maakt dat niets uit, maar aandelen lijken door zo'n splitsing goedkoper en dat helpt de koers vaak.

'Koersstijging ging veel te hard'

Na de aankondiging, op 11 augustus, steeg de koers van Tesla binnen drie weken met 78 procent. Daarmee groeide wel al de vrees in de markt dat het allemaal te hard ging. Begin juni omschreven analisten de koersstijging van Tesla als gevolg van optimisme over elektrische auto's al als 'te belachelijk voor woorden'.

Na de koersdalingen van de afgelopen anderhalve week staat de koers overigens nu nog altijd 75 procent hoger dan op dat moment.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat betekenen de presidentsverkiezingen in de VS voor de beurs?

Goede resultaten

Het bedrijf Tesla zelf behaalt trouwens wél mooie resultaten. In het tweede kwartaal waren omzet en winst veel hoger dan analisten hadden verwacht en er werd voor het vierde kwartaal op rij winst gemaakt.

Door het positieve sentiment rond Tesla, dat eerder nogal eens teleurstelde, werd Tesla zelfs meer waard dan concerns als Toyota en Volkswagen, ondernemingen die veel meer auto's afzetten en meer winst maken.

Techsector

Niet alleen Tesla doet het dit jaar per saldo goed, dat geldt voor de hele technologiesector. De Amerikaanse Nasdaq-index stond begin september zelfs op het hoogste punt ooit.

Nog altijd staat de Nasdaq 21 procent hoger dan begin dit jaar, dat is veel meer dan de winst van 3,1 procent voor de Amerikaanse beurs in het algemeen. Ter vergelijking: de AEX-index, waarin veel minder techfondsen zitten, staat nog altijd op een verlies van bijna 10 procent in 2020.

Vooral na het uitbreken van corona deden techaandelen het goed. Veel techbedrijven profiteren namelijk van het feit dat veel mensen thuiswerken. Zo steeg de omzet van videobelbedrijf Zoom in het het tweede kwartaal met 357 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple schrijft geschiedenis: bedrijf is 2000 miljard waard

'Correctie'

Net als voor Tesla keerde recent voor de hele techsector het sentiment. Zo daalde de Nasdaq-index sinds de top van 2 september met 10 procent. Daarmee is er formeel sprake van een correctie.

Dat wil overigens niets zeggen over de vraag of de koersdalingen achter de rug zijn of dat er nog meer aan komt, zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. Alhoewel oktober de naam heeft, is september over het algemeen gezien de slechtste beursmaand van het jaar.

Softbank

Bij de verslechterde stemming over techaandelen speelt ook mee dat de grote Japanse techinvesteerder Softbank grote hoeveelheden call-opties bleek te hebben gekocht. Call-opties zijn financiële instrumenten waarmee je het recht koopt om op een bepaald moment in de toekomst voor een vooraf afgesproken prijs aandelen te kopen.

Softbank leek met het kopen van opties een bijdrage te hebben geleverd aan de eerdere koersstijgingen van techaandelen. Daardoor groeide de vrees in de markt dat de koersstijgingen buitenproportioneel zijn geweest.

Vanochtend daalde de koers van Softbank met 3 procent. Sinds vrijdag is er al 10 procent vanaf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meeste AEX-fondsen hadden geen aandacht voor pandemie als corona

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van