Ga naar de inhoud
Beurs

Techaandelen VS in de uitverkoop, wonderlijke rol Softbank

Een filiaal van Softbank Mobile in Tokio. Beeld © AFP

Voor de tweede dag op rij verliezen Amerikaanse techaandelen veel van hun waarde. Gisteren daalde techbeurs Nasdaq al 5 procent, ook vandaag stond er even een min van 5 procent op de borden.

Rond 19.00 Nederlandse tijd was dat verlies wel al wat beperkt, tot zo'n 3 procent.

Zeer zware verliezen

Techaandelen als Apple, Microsoft, Alphabet en Amazon kregen er donderdag allemaal hard van langs met verliezen van zo'n 5 tot 8 procent, en ook vandaag staan er flinke minnen op de borden tot meer dan 4 procent. Tesla verloor de afgelopen dagen zelfs bijna een vijfde van zijn waarde.

Een flinke tik, maar de afgelopen maanden zijn juist de techaandelen naar recordhoogtes gestegen. De koerswinsten van de afgelopen tijd zijn nog lang niet teniet gedaan. Tijdens de coronacrisis maken de techbedrijven extreem grote winsten, omdat een groter deel van het leven zich digitaal afspeelt. Dat vertaalde zich in stijgende koersen.

Vrees

Maar de vrees leeft op Wall Street dat de waarderingen van sommige bedrijven wel erg hoog zijn geworden. Volgens Bloomberg werd de uitverkoop aan het begin van de handelsdag van vrijdag vooral ingegeven door angst dat de opgepompte koersen van de afgelopen weken voor een groot deel zijn veroorzaakt door één hele grote koper.

Die koper zou het Japanse Softbank zijn, meldt FT op basis van anonieme bronnen. Het gigantische investeringsbedrijf, dat vele tientallen miljarden tot zijn beschikking heeft, kocht de afgelopen maand voor recordhoeveelheden aan call-opties op, schrijft de krant.

Nog niet klaar

Call-opties zijn financiële instrumenten waarmee je het recht kunt kopen om op een bepaald moment in de toekomst, voor een vooraf afgesproken prijs, aandelen te kopen. De enorme hoeveelheden opties die werden gekocht, zouden deels verantwoordelijk zijn voor de grote koersstijgingen in de afgelopen weken.

Ondanks dat de koersen nu even flink dalen, verwacht een zakenbankier die volgens FT betrokken is bij de optiehandel van Softbank dat de koopwoede van de Japanners voorlopig nog niet gaat liggen.

Dit is een artikel van