Coronavirus

Onderzoek naar contracten Amerikaanse regering met Philips

01 september 2020 15:50 Aangepast: 01 september 2020 16:01
Beademingsapparatuur van Philips. Beeld © Philips

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onderzoekt alle contracten die handelsgezant Peter Navarro heeft gesloten met bedrijven. De Amerikanen annuleerden gisteren een enorme order bij het Nederlandse bedrijf Philips voor beademingsapparatuur.

Het onderzoek naar de handelswijze van Navarro is onderdeel van een groter geheel. Een speciale commissie onderzoekt namelijk alle contracten die de regering van Trump afsloot na de uitbraak van het coronavirus, zo zegt de voorzitter van de onderzoekscommissie tegen de Amerikaanse nieuwszender CNBC.

'Te hoge prijs'

Volgens voorzitter Raja Krishnamoorthi heeft Philips misbruik gemaakt van het tekort aan ademhalingsapparatuur en een te hoge prijs onderhandeld. "We willen alle documentatie die met door Navarro afgesloten contracten te maken heeft zien. En we zullen druk uitoefenen op Philips om het te veel betaalde geld terug te storten."

Annulering

De oorspronkelijke order van 43.000 beademingsapparaten is grotendeels geannuleerd. Philips hoeft er nog maar 12.300 te leveren. Het afzeggen van 70 procent van de order heeft direct gevolgen voor de winstverwachting, maakte Philips gisteren bekend.

De beademingsapparatuur kostte 15.000 dollar per machine. Volgens een woordvoerder van Philips is dat 'een normale prijs'. "Eerder heeft Philips weleens machines voor 3200 dollar per stuk geleverd. Het ging toen om apparatuur die door de Amerikaanse overheid samen werd ontwikkeld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Philips leverde Amerikanen te dure beademingsapparatuur'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van